Spařované peciválky, recept mého tatínka

20.01.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Spařované peciválky, recept mého tatínka

Zdroj: Dagmar Kuželová

Suroviny na peciválky:

50 dkg hladké mouky + trochu na pomoučení

8 dkg cukru

10 dkg rozpuštěného tuku (máslo, Hera)

¼ l mléka

4 dkg droždí

vanilkový cukr

špetka soli

citrónová kůra

Na dokončení:

15 dkg rozpuštěného másla

cukr

skořice

Postup přípravy:

V mouce v zadělávací míse utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme teplým mlékem. Asi po deseti minutách přidáme ostatní suroviny a vypracujeme polotuhé hladké nelepící těsto, které posypeme moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple asi 30 minut.

Po vykynutí vyklopíme těsto z mísy na pomoučený vál a tvoříme dlouhé šišky, z nichž odkrajujeme asi centimetrové kousky. Odkrojené části následně zaoblíme na vdolečky a klademe na pomaštěný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Po vyndání z trouby vdolky okamžitě spaříme ve vroucí vodě. Po čtvrt minutce vyndáme děrovanou naběračkou (nebo cedníkem) a přendáme do hrnce s rozpuštěným máslem. Podle chuti přidáme cukr a skořici a hned podáváme. Nejlépe chutnají z jedné mísy nebo přímo z hrnce. Strávníkům stačí jenom vidlička nebo lžíce.  

Peciválky jsou naším tradičním rodinným receptem. Jedli jsme je se sourozenci jako malí, později jsem je připravovala svým dětem a teď si na nich pochutnávají vnoučata, když se u nás sejdou. Jedna várka už nestačí. Tak dobrou chuť!

 

Autorka receptu: Dagmar Kuželová, Podkrkonoší

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes