Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

18.01.2024 Ministerstvo zdravotnictví ČR

Primárním cílem nutričních doporučení je odstranit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, a tak snížit výskyt prvních nebo opakujících se klinických příhod, jako např. ischemické choroby srdeční, ischemické CMP a ischemické choroby dolních končetin.

Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Zdroj: Nzip.cz

Čím lze začít?

Strava zásadním způsobem ovlivňuje celkový zdravotní stav člověka, přičemž klíčovým aspektem všech výživových směrů je z nutričního hlediska zejména biologická kvalita potravin. Zdá se dokonce, že kvalita potravin může mít mnohem významnější dopad na lidské zdraví, než poměr jednotlivých makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky). Z pohledu biologické kvality potravin jsou problematické zejména zpracované a vysoce zpracované (obecně s vyšším stupněm zpracování) potraviny. V závislosti na míře zpracování dochází ke ztrátě nebo méně výhodnému zastoupení některých živin či stopových prvků a jiných důležitých látek.

Rizikové nutriční faktory v kardiovaskulární prevenci

Při hodnocení stavu výživy a při následném sestavování nutričních doporučení by se lékař či nutriční terapeut měl zabývat především následujícími rizikovými faktory:

  • vysoká konzumace soli,
  • nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny,
  • nedostatečný přívod celozrnných obilovin a potravin bohatých na vlákninu,
  • nedostatečný přívod vlákniny,
  • neadekvátní konzumace omega-3 mastných kyselin,
  • nadměrná konzumace jednoduchých přidaných sacharidů (přidaných cukrů),
  • nadměrná konzumace potravin s vysokým stupněm zpracování,
  • nadměrná konzumace potravin s vysokou energetickou denzitou (tzn. na 100 g potraviny obsahují významné množství energie), současně však s nízkou nutriční hodnotou (tzn. na 100 g obsahují málo pro tělo potřebných nutričních látek),
  • nadměrná konzumace alkoholu.

Kýžené zlepšení skladby stravy přinese vyrovnanou (případně negativní při nadváze či obezitě) energetickou bilanci jednotlivce a snížení konzumace potravin s vysokou energetickou denzitou (množství energie na objem stravy). Mezi potraviny s vysokou energetickou denzitou, ale současně nízkou nutriční hodnotou, patří zejm. zpracované a vysoce zpracované potraviny. Konzumaci těchto potravin je v rámci prevence onemocnění souvisejících s výživou doporučováno snížit.

Výběr potravin v prevenci kardiovaskulárních onemocnění s ohledem na míru jejich zpracování

Prvotní inspiraci pro zdravější výběr potravin v rámci prevence častých civilizačních onemocnění nabízí tabulka s vybranými příklady (viz níže).


Skupina potravinPreferovatZařazovat méněZařazovat výjimečně nebo vůbec
Obilovinycelozrnné obiloviny, čerstvé a sušené těstovinybílé pečivo, těstoviny, cornflakeskoláče, sušenky, obecně jemné pečivo, slazené snídaňové cereálie, předplněné těstoviny

instantní pokrmy z obilovin (např. ovesné kaše, ale i těstovinové pokrmy

Zeleninačerstvá a vařená/dušená zelenina, batáty, čerstvé zeleninové šťávybrambory, zelenina připravená na másle či smetanězeleninové chipsy
Luštěninyvšechny druhy, fermentovaná sójasójainstantní a jiné výrobky z luštěnin (sójové nápoje aj.)
Ovocečerstvé nebo mražené, sušené mrazem, čerstvé ovocné šťávysušené neproslazované, džem/marmeláda, sorbetovocné šťávy, nektary, sušené proslazované, kandované
Sladkosti a sladidlaje-li nutné, pak používat neenergetická sladidla, např. stéviečekankový sirup, med, hořká čokoláda Sacharóza, fruktóza, vysokofruktózový sirup, všechny sladkosti a pochutiny, dorty, zmrzliny, slazené nápoje typu soft drinky
Maso a rybyryby, mořské ryby, rybí konzervy ve vlastní šťávě nebo jednodruhovém oleji, drůbeží maso bez kůže, šunka nejvyšší jakosti a výběrováčervené maso, mořské plody Masné výrobky (klobása, salám, slanina, paštiky, sekaná aj.), párek v rohlíku a další typy fastfood, vnitřnosti, méně vhodné kulinární úpravy ryb a masa
Mléko a mléčné výrobkyčerstvé polotučné a plnotučné varianty mléka a mléčných výrobků, čerstvá vejce, smetanajakékoliv varianty mléka a mléčných výrobků s přidaným cukrem, zahuštěné škrobem, výrobky odtučněné
Tuk na přípravu pokrmů, dochucovadla, dresingy

ocet, avokádo, hořčice

kvalitní rostlinné tuky a máslo

tuky s obsahem transmastných kyselin, palmový/kokosový/
ztužený/pokrmový tuk
Ořechy a semenavšechny druhy ořechů a semen (vyjma kokosu), nesolené, bez dochucovadel kokos, všechny druhy ořechů a semen dochucované, solené 
Úprava pokrmů
vaření, příprava v páře, dušení
restování, grilování, příprava na pánvi woksmažení, fritování

Zdroj: volně dle ESC/EAS, 2019 [1]; Kohutiar a kol., 2019

Prevence kardiovaskulárních onemocnění je definována jako koordinovaný soubor akcí (na úrovni populace nebo jednotlivce) s cílem eliminovat nebo minimalizovat dopad nemocí kardiovaskulárního systému a s tím souvisejících postižení. V kontextu opatření zdravého životního stylu by vedle stravy měla být zařazena pravidelná fyzická činnost.


Autor: Česká internistická společnost

Zdroj: nzip.cz

  

Výživa Zdraví




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes