Broskvový kompot

Zdroj: pixabay.com
Suroviny
1 kg broskví
400 g cukru (krupice nebo třtinový)
600 ml vody
1 vanilkový lusk
kůra z 1 citronu
2 hřebíčky
Postup přípravy
Broskve důkladně omyjeme nejlépe pod tekoucí vodou. Poté je dáme na půl minuty do hrnce s vroucí vodou, scedíme a necháme zchladnout v míse s vodou a ledem (broskve se tak budou snadněji loupat). Necháme okapat.
Zchladlé a okapané broskve rozpůlíme a vypeckujeme.
V hrnci s vodou rozpustíme cukr, přidáme podélně rozříznutou tobolku vanilky bez semínek, citronovou kůru nakrájenou na proužky a oba hřebíčky. Nálev povaříme 5 minut a sundáme z plotny.
Rozpůlené broskve naskládáme do sklenic, přelijeme nálevem a pečlivě uzavřeme.
Autor: redakce PROPRARODIČE