Jitrocelový sirup
Připravte si domácí mátový sirup a užijte si osvěžující chuť léta po celý rok! Tento jednoduchý recept z čerstvé máty a citronů je ideální pro přípravu lahodných limonád, dochucení dezertů nebo jen tak pro osvěžení. S minimem námahy získáte přírodní sirup, který provoní vaši kuchyni a potěší celou rodinu.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva
Suroviny na 400 ml sirupu
listy jitrocele kopinatého
cukr (může být i třtinový)
Dále:
vyvařené zavařovací sklenice
čisté lahvičky
Postup přípravy
Listy jitrocele pečlivě omyjeme a osušíme.
Do vyvařené zavařovací sklenice namačkáme vrstvu jitrocele vysokou asi jeden centimetr a zasypeme cukrem - opakujeme do té doby, než bude sklenice plná.
Plnou sklenici zavíčkujeme a dáme na teplé místo, kam nesvítí přímé slunce. Necháme odstát asi deset dní.
Po uplynutí doby sirup slijeme a listy důkladně vymačkáme.
Hotový sirup skladujeme v lahvičkách v lednici.
Autor: redakce PROPRARODIČE