Jitrocelový sirup

03.08.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Připravte si domácí mátový sirup a užijte si osvěžující chuť léta po celý rok! Tento jednoduchý recept z čerstvé máty a citronů je ideální pro přípravu lahodných limonád, dochucení dezertů nebo jen tak pro osvěžení. S minimem námahy získáte přírodní sirup, který provoní vaši kuchyni a potěší celou rodinu.

Jitrocelový sirup

Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva

Suroviny na 400 ml sirupu

listy jitrocele kopinatého

cukr (může být i třtinový)

Dále:

vyvařené zavařovací sklenice

čisté lahvičky

Postup přípravy

Listy jitrocele pečlivě omyjeme a osušíme.

Do vyvařené zavařovací sklenice namačkáme vrstvu jitrocele vysokou asi jeden centimetr a zasypeme cukrem - opakujeme do té doby, než bude sklenice plná.

Plnou sklenici zavíčkujeme a dáme na teplé místo, kam nesvítí přímé slunce. Necháme odstát asi deset dní.

Po uplynutí doby sirup slijeme a listy důkladně vymačkáme.

Hotový sirup skladujeme v lahvičkách v lednici.

 

Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Zavařování




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes