Kapustová polévka
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
¼ kapusty bez košťálu
2 větší brambory
2 mrkve
¼ menšího celeru
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce másla
1,5 l zeleninového vývaru (třeba z košťálu kapusty, zbytků kořenové zeleniny apod.) nebo vody
2 bobkové listy
sůl
Postu přípravy
Nejprve si očistíme zeleninu.
Mrkev, celer, brambory nakrájíme na menší kousky, cibuli na půl měsíčky, česnek nasekáme najemno a kapustu na nudličky.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mrkev, celer, brambory, cibuli a vše orestujeme. Po pěti minutách přidáme i česnek a ještě chvíli restujeme. Dáváme pozor, aby se česnek nespálil.
Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji vývarem (nebo vodou), vložíme kapustu a bobkový list. Vaříme do změknutí zeleniny. Poté vyndáme bobkový list, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a můžeme podávat.
Tip: Kapustovou polévku můžeme posypat chlebovými krutony nebo doplnit toasty.
Autor: redakce PROPRARODIČE