Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem

16.11.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Klasika, která pohladí po duši! Připravte si pravou, jemnou koprovou omáčku přesně tak, jak ji znáte od babičky. Náš tradiční recept zaručuje dokonale krémovou konzistenci a vyváženou chuť, ať už ji podáváte s plátky vařeného hovězího masa a knedlíkem, nebo s vařeným vajíčkem a bramborami.

Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny

1/2 - 1 kg hovězího masa 

60 g másla

80 g hladké mouky

250 ml hovězího vývaru (dle potřeby) – z hovězího, které uvaříme do měkka

450 ml mléka ( nebo dle potřeby)

100 ml smetany (nejlépe ke šlehání)

čerstvý kopr

sůl

cukr

ocet

20 g másla na zjemnění (není nutné)

Postup přípravy

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Tím připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem a mlékem a pomalu přivedeme k varu.

Osolíme a za občasného prošlehání necháme omáčku zvolna vařit asi 30 minut.

Ke konci přidáme smetanu a následně můžeme ještě upravit konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo mléka.

Omáčku dochutíme octem a cukrem a na zjemnění můžeme ještě přidat kousek másla. Nakonec vmícháme čerstvě nasekaný kopr a hned odstavíme.

Omáčku podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, případně s vařeným či sázeným vejcem a vařenými brambory.

Tip: Máslo a smetanu lze nahradit rostlinou variantou. Ocet je potřeba zavařit, aby se omáčka nesrazila.


Autor:  redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes