Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem
Klasika, která pohladí po duši! Připravte si pravou, jemnou koprovou omáčku přesně tak, jak ji znáte od babičky. Náš tradiční recept zaručuje dokonale krémovou konzistenci a vyváženou chuť, ať už ji podáváte s plátky vařeného hovězího masa a knedlíkem, nebo s vařeným vajíčkem a bramborami.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
1/2 - 1 kg hovězího masa
60 g másla
80 g hladké mouky
250 ml hovězího vývaru (dle potřeby) – z hovězího, které uvaříme do měkka
450 ml mléka ( nebo dle potřeby)
100 ml smetany (nejlépe ke šlehání)
čerstvý kopr
sůl
cukr
ocet
20 g másla na zjemnění (není nutné)
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Tím připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem a mlékem a pomalu přivedeme k varu.
Osolíme a za občasného prošlehání necháme omáčku zvolna vařit asi 30 minut.
Ke konci přidáme smetanu a následně můžeme ještě upravit konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo mléka.
Omáčku dochutíme octem a cukrem a na zjemnění můžeme ještě přidat kousek másla. Nakonec vmícháme čerstvě nasekaný kopr a hned odstavíme.
Omáčku podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, případně s vařeným či sázeným vejcem a vařenými brambory.
Tip: Máslo a smetanu lze nahradit rostlinou variantou. Ocet je potřeba zavařit, aby se omáčka nesrazila.
Autor: redakce PROPRARODIČE