Léčivé účinky zeleniny a ovoce - meruňky
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.

Zdroj: freepik.com
Účinky:
Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.
Množství:
Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20 % denního příjmu draslíku, ženám více než 10 % železa a mužům téměř 20 %.
Upozornění:
Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Jadérka z meruňkových pecek proto raději nejezte. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.
Autor: redakce PROPRARODIČE.CZ (Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno)