Léčivé účinky zeleniny a ovoce - paprika
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.

Zdroj: pixabay.com
PAPRIKA
Účinky:
Vitamín C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organizmu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.
Množství:
Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvojnásobek až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno