Marinovaná panenka s lehkým bramborovým salátem
Když se řekne panenka, většina z nás si představí jemné a šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku. Připravte si s námi tuto delikatesu v kombinaci s osvěžujícím bramborovým salátem a vytvořte si dokonalé jídlo pro slavnostní příležitosti i pro běžný den.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny:
Na panenku:
- panenka – váleček z hřbetu – vepřový, hovězí nebo zvěřina (zde je panenka kančí)
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- pepř
- 1 lžíce oleje
- alobal
Na salát:
- brambory – lepší jsou malé
- jogurt
- majonéza (nemusí být)
- jarní cibulka
- sůl
- pepř
Na dokončení:
- listový salát nebo jiná zelenina
- balzamikový ocet
Postup přípravy:
Připravíme si alobal. Maso očistíme (množství masa zvolíme dle počtu strávníků), zbavíme blan, potřeme olejem a obalíme ve směsi bylinek se solí a pepřem. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu ideálně přes noc marinovat.
Před tepelnou úpravou necháme maso alespoň 2 hodiny v pokojové teplotě a teprve potom vložíme do trouby rozehřáté na 100 – 150 °C. Pečeme pomalu cca 1 hodinu dle velikosti panenky. Zda je maso hotové, ověříme teploměrem. Záleží na preferencích, ale snažte se nepřesáhnut teplotu 80 °C, abyste jej nevysušili. Po upečení necháme maso stále zabalené v alobalu odpočívat alespoň 30 minut.
Mezi tím si dáme vařit brambory ve slupce. Po uvaření slijeme vodu a brambory necháme zchladnout. Vedle mističce smícháme jogurt s majonézou (můžeme vynechat), se solí a pepřem.
Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
Když se zdá, že brambory už udržíme v ruce, začneme je loupat a odkládat do misky. Necháme ještě chvíli pochladnout a poté přidáme jarní cibulku a ochucený jogurt (případně s majonézou). Vše důkladně promícháme, ale dáváme pozor, aby se brambory moc nerozbily. Můžeme ještě dochutit.
Bramborový salát přendáme na talíř a přidáme na plátky nakrájenou panenku. Podávat můžeme s jakoukoli zeleninou třeba zakápnutou balzamikovým octem přímo na talíři.
Autor: redakce PROPRARODIČE