Marinovaná panenka s lehkým bramborovým salátem

29.03.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Když se řekne panenka, většina z nás si představí jemné a šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku. Připravte si s námi tuto delikatesu v kombinaci s osvěžujícím bramborovým salátem a vytvořte si dokonalé jídlo pro slavnostní příležitosti i pro běžný den.

Panenka s bramborovým salátem

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny:

Na panenku:

  • panenka – váleček z hřbetu – vepřový, hovězí nebo zvěřina (zde je panenka kančí)
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oleje
  • alobal

Na salát:

  • brambory – lepší jsou malé
  • jogurt
  • majonéza (nemusí být)
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř

Na dokončení:

  • listový salát nebo jiná zelenina
  • balzamikový ocet

Postup přípravy:

Připravíme si alobal. Maso očistíme (množství masa zvolíme dle počtu strávníků), zbavíme blan, potřeme olejem a obalíme ve směsi bylinek se solí a pepřem. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu ideálně přes noc marinovat.

Před tepelnou úpravou necháme maso alespoň 2 hodiny v pokojové teplotě a teprve potom vložíme do trouby rozehřáté na  100 – 150 °C. Pečeme pomalu cca 1 hodinu dle velikosti panenky. Zda je maso hotové, ověříme teploměrem. Záleží na preferencích, ale snažte se nepřesáhnut teplotu 80 °C, abyste jej nevysušili. Po upečení necháme maso stále zabalené v alobalu odpočívat alespoň 30 minut.

Mezi tím si dáme vařit brambory ve slupce. Po uvaření slijeme vodu a brambory necháme zchladnout. Vedle mističce smícháme jogurt s majonézou (můžeme vynechat), se solí a pepřem.

Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.

Když se zdá, že brambory už udržíme v ruce, začneme je loupat a odkládat do misky. Necháme ještě chvíli pochladnout a poté přidáme jarní cibulku a ochucený jogurt (případně s majonézou). Vše důkladně promícháme, ale dáváme pozor, aby se brambory moc nerozbily. Můžeme ještě dochutit.

Bramborový salát přendáme na talíř a přidáme na plátky nakrájenou panenku. Podávat můžeme s jakoukoli zeleninou třeba zakápnutou balzamikovým octem přímo na talíři.

 

Autor:  redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes