Nedávná studie vyzdvihuje význam doplňků stravy pro zaplnění mezer ve výživě v EU
Článek nově publikovaný ve vědeckém časopise o výživě Frontiers in Nutrition odhaluje, že strava mnoha obyvatel Evropské unie nepokrývá denní doporučené dávky základních vitaminů a minerálů. To podtrhuje význam přijímání doplňků stravy pro zaplnění těchto mezer ve výživě.
Zdroj: Double-U PR, s.r.o.
Doplňky stravy jako klíč k vyvážené výživě a prevenci nedostatků mikronutrientů
Studie nazvaná Nedostatečný příjem mikronutrientů v Evropě: opomíjená role doplňků stravy pro podporu systému ochrany zdraví ukazuje, že nedostatky ve výživě jsou běžné, zejména mezi určitými demografickými skupinami, jako jsou děti, starší dospělí, těhotné a kojící ženy či osoby dodržující restriktivní diety. Článek dále zdůrazňuje, že navzdory rostoucím důkazům o vlivu těchto výživových nedostatků na odolnost, produktivitu a náklady na zdravotní péči jsou tyto zdravotní a ekonomické důsledky ve veřejné politice podceňovány.
Dr. Kostas Mantantzis, hlavní autor studie, uvedl: „Náš článek zdůrazňuje naléhavost řešení nedostatků v příjmu mikronutrientů jako prioritního veřejného zdravotního problému v EU. Tyto nedostatky, kterým lze předcházet, ovlivňují blahobyt a zatěžují zdravotnické systémy. Doplňky stravy nabízejí bezpečný a účinný způsob, jak podpořit výživu a odolnost, a jejich role cenných doplňků vyvážené stravy by se měla jasně odrážet ve strategii veřejného zdravotnictví a klinickém vzdělávání.“
Autoři v této souvislosti vyzývají k jednotnému přístupu k výživové politice v EU, který by zahrnoval větší uznání role doplňků stravy ve veřejných zdravotních strategiích, neboť představují bezpečný a účinný způsob, jak vyřešit nedostatečný příjem mikroživin. Zlepšení povědomí zdravotnických odborníků o nedostatcích v příjmu mikroživin a o možnostech jejich překlenování by mělo být rovněž klíčovou součástí jednotného celoevropského přístupu ke zlepšení výživy. V současnosti je klinické vzdělávání často omezeno na léčbu dobře známých deficitů, jako je nedostatek železa a vitaminu D, přitom však přehlíží dlouhodobý a skrytý dopad nedostatečného příjmu mikroživin na celkové zdraví a odolnost populace.
K článku se vyjádřil předseda evropské organizace pro doplňky stravy Food Supplements Europe Peter Loosen, který uvedl: „Tento důležitý text potvrzuje to, co již dlouho víme: nedostatky v příjmu živin jsou pro mnoho lidí v EU realitou. Proto by práce Evropské komise na harmonizaci limitů pro použití vitaminů a minerálů v doplňcích stravy měla plně odrážet pozitivní roli, kterou doplňky stravy mohou hrát pro bezpečné a účinné řešení nedostatků v příjmu mikroživin.“ Vyzývá tak zákonodárce, aby zajistili, že zdravotní strategie budou vědecky podložené a orientované na budoucnost.
Studie uzavírá, že integrace doplňků stravy do výživové politiky je efektivní způsob, jak zlepšit jejich zdravotní přínosy, snížit náklady na zdravotní péči a podpořit zdraví a odolnost populace.
O Food Supplements Europe
Food Supplements Europe se sídlem v Bruselu je nezisková obchodní organizace zastupující zájmy evropského sektoru doplňků stravy. Mezi její členy patří národní asociace a společnosti, které se zavázaly k zajištění toho, aby budoucí legislativa a politika EU odrážely důležitou roli, kterou doplňky stravy hrají při zlepšování zdraví spotřebitelů. Více informací o Food Supplements Europe naleznete na www.foodsupplementseurope.org.
Zdroj: Double-U PR, s.r.o.