Grilovaný chřest ve slanině
Chutná a rychlá pochoutka pro letní grilování! Zelený chřest obalený v křupavé slanině, grilovaný do dokonalosti. Podávejte s oblíbeným dipem a užijte si skvělou chuťovku.

Zdroj: Pixabay.com
Ingredience
1 svazek zeleného chřestu
200 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 zeleninový bujón
čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy
Příprava chřestu
Chřest omyjte, odstraňte tuhé konce a pokud je potřeba, oloupejte spodní část stonku. Do hrnce se studenou vodou vhodně zeleninový bujón a přiveďte k varu. Poté do vroucí vody vložte chřest. Vařte 5-10 minut, záleží na tom, jak kdo má rád chřest – zda měkčí nebo „na skus“.
Příprava slaniny
Na talíř rozložte plátky slaniny a každou osolte a opepřete. Plátky slaniny opatrně namotejte na uvařený, vychladlý chřest a upevněte je párátkem.
Grilování
V misce smíchejte olivový olej s utřeným česnekem. Touto směsí potřete chřest obalený ve slanině. Chřest grilujte na rozpáleném grilu přibližně 5–10 minut, dokud slanina nebude křupavá a chřest se neprohřeje.
Podávání
Hotový chřest se slaninou ihned podávejte s oblíbenou dip omáčkou (například s česnekovým dipem, tatarskou nebo holandskou omáčkou). Můžete ho také doplnit o opečené brambory, grilovanou zeleninu nebo čerstvý chléb.
Tipy
- Pro ještě lahodnější chuť můžete chřest před grilováním naložit na 30 minut do marinády z olivového oleje, citronové šťávy, bylinek a koření.
- Místo anglické slaniny můžete použít i jinou slaninu, například pancettu nebo prosciutto.
- Pokud nemáte gril, můžete chřest se slaninou upéct i v troubě na 200 °C po dobu 15–20 minut.
Autor: redakce PROPRARODIČE