Jarní Itálie v Čechách: risotto s medvědím česnekem
Kdo by odolal nabídce na jemné risotto s medvědím česnekem podpořené křehkostí mladého hrášku pro jarní variantu oběda?

Autorka: Jana Florentýna Zatloukalová, zdroj: izahradkar.cz
Toto jídlo určitě potěší a velmi dobře naladí i náročnější gurmány. S realizací bychom neměli příliš dlouho otálet, protože sezona medvědího česneku je na rozdíl od života mraženého hrášku proklatě krátká. Můžeme tedy spojit zdravé s chutným.
Nejdříve se vydáme do blízkého lesa, a pokud budeme mít štěstí, nasbíráme pár listů medvědího česneku. Pak se odměníme neodolatelnou chutí a vůní risotta, které zvládne každý.
Na risotto pro dvě osoby potřebujeme:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 šalotku nebo malou cibuli
- 100 ml bílého vína
- 250 g rizotové rýže (arborio či carnaroli)
- 750 ml horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 g medvědího česneku
- 200 g mladého vyloupaného hrášku (mraženého)
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíci másla
Postup:
Ve větší pánvi opečeme na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla. Pozor, aby nám nezhnědla! Poté přidáme rýži a za stálého míchání vařečkou ji zlehka orestujte. Jakmile by začalo hrozit připálení, podlijeme vínem a stále mícháme, dokud se všechno víno neodpaří a nevsákne do rýže.
Přilijeme jednu velkou naběračku vývaru a dál pokračujeme v míchání na mírném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté přilijeme další naběračku vývaru a stejným způsobem pokračujeme dál, dokud nespotřebujeme vývar a rýže nezměkne na skus. Trvá to asi 15 minut. Jestliže spotřebujeme všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžeme namísto něj přilít trochu horké vody.
Medvědí česnek opereme pod tekoucí vodou, několikrát překrojíme a přidáme k téměř hotovému rizotu. Vše promícháme a necháme listy teplem zatáhnout a změknout. Odstavíme.
Vmícháme máslo na zjemnění, dvě lžíce parmazánu a rozmrazený hrášek. Dochutíme solí a pepřem. Už v žádném případě nevaříme, jinak risotto přijde o své krémové kouzlo.
Ihned podáváme. Na ozdobu použijeme hoblinky parmazánu, které jídlu dodají ten správný šmrnc.
- TIP: Medvědí česnek nemá rád dlouhé vaření. Ztrácí tím svou úžasnou chuť.
Dobrou chuť!
Autorka: Jana Florentýna Zatloukalová, zdroj: izahradkar.cz