Jarní Itálie v Čechách: risotto s medvědím česnekem

06.04.2025 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Kdo by odolal nabídce na jemné risotto s medvědím česnekem podpořené křehkostí mladého hrášku pro jarní variantu oběda?

Rizoto s medvědím česnekem

Autorka: Jana Florentýna Zatloukalová, zdroj: izahradkar.cz

Toto jídlo určitě potěší a velmi dobře naladí i náročnější gurmány. S realizací bychom neměli příliš dlouho otálet, protože sezona medvědího česneku je na rozdíl od života mraženého hrášku proklatě krátká. Můžeme tedy spojit zdravé s chutným.

Nejdříve se vydáme do blízkého lesa, a pokud budeme mít štěstí, nasbíráme pár listů medvědího česneku. Pak se odměníme neodolatelnou chutí a vůní risotta, které zvládne každý.

Na risotto pro dvě osoby potřebujeme:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 šalotku nebo malou cibuli
  • 100 ml bílého vína
  • 250 g rizotové rýže (arborio či carnaroli)
  • 750 ml horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 g medvědího česneku
  • 200 g mladého vyloupaného hrášku (mraženého)
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíci másla

Postup:

Ve větší pánvi opečeme na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla. Pozor, aby nám nezhnědla! Poté přidáme rýži a za stálého míchání vařečkou ji zlehka orestujte. Jakmile by začalo hrozit připálení, podlijeme vínem a stále mícháme, dokud se všechno víno neodpaří a nevsákne do rýže.

Přilijeme jednu velkou naběračku vývaru a dál pokračujeme v míchání na mírném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté přilijeme další naběračku vývaru a stejným způsobem pokračujeme dál, dokud nespotřebujeme vývar a rýže nezměkne na skus. Trvá to asi 15 minut. Jestliže spotřebujeme všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžeme namísto něj přilít trochu horké vody.

Medvědí česnek opereme pod tekoucí vodou, několikrát překrojíme a přidáme k téměř hotovému rizotu. Vše promícháme a necháme listy teplem zatáhnout a změknout. Odstavíme.

Vmícháme máslo na zjemnění, dvě lžíce parmazánu a rozmrazený hrášek. Dochutíme solí a pepřem. Už v žádném případě nevaříme, jinak risotto přijde o své  krémové kouzlo.

Ihned podáváme. Na ozdobu použijeme hoblinky parmazánu, které jídlu dodají ten správný šmrnc.

  • TIP:  Medvědí česnek nemá rád dlouhé vaření. Ztrácí tím svou úžasnou chuť.

Dobrou chuť!


Autorka: Jana Florentýna Zatloukalová, zdroj: izahradkar.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes