Quiche s medvědím česnekem

Zdroj: pixabay.com
Suroviny:
Na těsto:
180 g hladké mouky
120 g másla
½ lžíčky soli
4 lžíce vody
Na náplň:
4 vejce
1 cibule
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
rýžový olej
svazek medvědího česneku
100 g slaniny
50 g sýra (eidam, cheddar, gouda)
1 kelímek smetany na vaření
sůl, pepř
Postup přípravy:
Ve velké míse smícháme všechny ingredience na těsto a necháme ho minimálně jednu hodinu odpočinout v lednici. Těsto nemusíme vypracovávat ručně, můžeme samozřejmě také použít kuchyňský robot. Po hodině odpočinku (těstu můžete klidně dopřát i delší dobu) vyndáme těsto z lednice na pracovní desku, kterou lehce posypeme moukou, aby se těsto nelepilo. Je dobré těsto vyndat z lednice o několik minut dříve, aby se s ním lépe pracovalo.
Pomocí válečku vyválíme těsto do tvaru, který odpovídá formě, přičemž rozměrově jej uděláme o něco větší, abychom mohli vytvořit okraje koláče. Formu na quiche vyložíme pečicím papírem a opatrně do ní přeneseme těsto. Po celém dně těsto propícháme vidličkou, aby se během pečení nevyboulelo. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct asi 15 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Vajíčka rozklepneme do mísy, rozšleháme je vidličkou nebo metličkou a přidáme smetanu. Přimícháme nastrouhaný sýr a dochutíme solí a pepřem. Na pánvi si na lžíci rýžového oleje osmahneme jemně nakrájenou cibuli a jarní cibulku. Přidáme slaninu nakrájenou na tenké proužky nebo kostky a prolisovaný česnek. Slaninu osmahneme dozlatova. Poté, co směs trochu vychladne, přimícháme ji k druhé směsi a nakonec přidáme hrubě nasekaný medvědí česnek. Takto připravenou náplň nalijeme do předpečeného koláče a vložíme zpět do trouby předehřáté na 180 °C, kde necháme péct asi 30 minut.
Autor: redakce Proprarodice.cz