Medové perníčky

18.11.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Vánoce, které voní po skořici a medu. Připravte si medové perníčky, které zvládnou i začátečníci. S naším osvědčeným receptem se nemusíte bát, že budou tvrdé jako kámen – klíčem je správné koření a dostatečné odležení těsta. Upečte si perníčky dopředu, ať se vám stihnou rozležet.

Vánoční perníčky

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny

  • 250 g hladké mouky (+ na podsypání)
  • 170 g Hery (ne másla)
  • 30 g rozpuštěného medu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 větší žloutek
  • kůra z ¼ citrónu (nejlépe sušená)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • ½ balíčku skořicového cukru
  • ¼ balíčku vanilkového cukru

Postup přípravy

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Poté společně se všemi přísadami přendáme na vál a zpracujeme těsto, které dáme odležet do lednice – čím déle, tím lépe, aby koření mělo dostatek času se rozležet a rozvonět (alespoň týden).

Těsto začneme zpracovávat ihned po vyndání z lednice, kdy je ještě ztuhlé; vyválíme jej na tloušťku asi 4 – 5 mm a pomocí formiček vykrajujeme. Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z tohoto množství surovin budeme mít přibližně dva plechy. Pečeme maximálně 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (v polovině pečení plechy otočíme).

Zchladlé perníčky můžeme servírovat ihned bez zdobení, ale to by byla škoda. Kreativitě se zde meze nekladou. Perníčky lze spojit marmeládou, polít čokoládou či ozdobit bílkovou polevou, ovocem sušeným mrazem a tak dále a tak dále … 


Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Vánoce




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes