Špaldovo-pšeničné vánoční perníčky s chia semínky
Výhodou těchto perníčku je, že jsou hned měkké, proto je můžeme začít péct i takříkajíc na poslední chvíli. Důležité je vědět, že se těsto musí pořádně propracovat a že kokosový tuk se musí najemno nastrouhat, aby nedělal při pečení neplechu.
Zdroj: izahradkar.cz
Suroviny:
- 250 g celozrnné špaldové mouky, jemné mleté
- 50 g hladké pšeničné mouky
- 70 g tmavého třtinového cukru
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička sušeného zázvoru (nemusí být)
- 100 g kokosového tuku
- 2 lžíce chia semínek + 4 lžíce vody
- 1 lžíce datlového sirupu
- 1 lžíce melasy
- ½ banánu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 biocitron
- špetka soli
- moučkový cukr na zdobení
Do mísy nasypeme všechny suché suroviny včetně koření, přidáme najemno nastrouhaný tuk, namočená chia semínka, sirup, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu.
Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále a poté vykrajujeme perníčky libovolných tvarů. Perníčky je lepší udělat trochu vyšší (4-5 mm), zůstanou pak měkčí a postupem času v chladu pěkně změknou.
Vykrájené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a následně pečeme a předehřáté troubě při 170 °C asi 7 min.
Zdobíme moučkovým cukrem rozmíchaným v citronové šťávě.
Zdroj: Zeleninová kuchařka, Smart press s.r.o. (čerpáno: izahradkar.cz)