Velikonoční jidáše

30.03.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Ve středu před Velikonocemi se tradičně pečou jidáše, medem slazené pečivo z kynutého těsta. Ty se pak podle lidových pověr mají jíst na Zelený čtvrtek. Staré tradice říkají, že kdo jidáše sní brzy ráno, bude po celý rok zdravý. Pojďme se tedy na tento recept připravit raději předem, abychom měli vše nakoupené a nic doma nechybělo.

Domácí velikonoční jidáše

Zdroj: redakce Proprarodice.cz

Suroviny:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička BIO citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy:

Nejdříve se pustíme do přípravy kvásku. Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme dvě lžíce cukru a důkladně rozmícháme, dokud nevznikne hladká kašička. Přilijeme trochu vlažné smetany (asi 50 - 100 ml), promícháme a necháme kvásek odpočinout 10 až 15 minut, aby mohl krásně vykynout.

Všechny ostatní ingredience smícháme ve větší misce. Dbejme na to, abychom měli vejce a máslo vyndané z lednice s dostatečným předstihem (aby měly pokojovou teplotu a těsto lépe vykynulo). K lepšímu kynutí těsta můžeme přispět i tím, že smetana, kterou budeme přilévat, bude také vlažná. Poté přidáme vykynutý kvásek a hněteme v robotu asi 10 minut, dokud nezískáme hebké a elastické, nelepivé těsto.

Těsto necháme v míse přikryté utěrkou nebo fólií kynout na teplém místě přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po této době těsto znovu prohněteme, abychom vyhnali všechen uvězněný vzduch, a rozdělíme ho na 24 stejných kousků.

Jednotlivé kousky těsta vyválíme v ruce na proužky dlouhé asi 25 cm a srolujeme do uzlíků, spirál, pletenců apod.

Vyložíme plech pečicím papírem (budeme potřebovat minimálně dva plechy) a položíme na něj naše upletené jidáše. Necháme znovu kynout asi půl hodiny. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.

Před pečením potřeme všechny vykynuté jidáše rozšlehaným vejcem (přidáme do něj dvě lžíce vody). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut, dokud nezezlátnou. Čas pečení musíme uzpůsobit zkušenostem s vlastní troubou. Po vyjmutí z trouby okamžitě potřeme medovou omáčkou, kterou připravíme tak, že ohřejeme med a vmícháme do něj lžíci másla. Necháme chvíli vychladnout na plechu a poté přeneseme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.


Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes