Velikonoční mazanec
Upečte si tento mazanec s láskou a užijte si chvíle pohody s rodinou a přáteli. Mazanec je ideální k snídani, odpolední kávě nebo jako sladká tečka po svátečním obědě. Jeho chuť vás přenese do časů dětství a připomene vám tradiční české Velikonoce.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny:
- 600 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krystal
- 120 g másla
- 2 žloutky ( + vejce na potření)
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 5 g soli
- citronová kůra
- hrozinky
- plátky mandlí
Postup přípravy:
Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek - smícháme droždí s cukrem do tekuté směsi a přilijeme část vlažného mléka (nemělo by být příliš horké, jinak zabijeme kvasinky v droždí). Důkladně promícháme a necháme odpočívat po dobu 15 minut. Do větší mísy (pokud máme kuchyňský robot, můžeme si rovnou smíchat ingredience v něm) prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, změklé máslo, sůl a nakonec vmícháme připravený kvásek.
Hněteme asi 10 minut, dokud nedosáhneme vláčného a nelepivého těsta. Podle chuti můžeme přidat do těsta hrozinky (případně namočené v rumu) nebo plátky mandlí. Těsto necháme odpočívat a kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po potřebné době kynutí znovu těsto zpracujeme a vytvoříme dva stejné bochánky, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě půl hodiny odpočívat. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.
Oba mazance potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat
plátky mandlí. Pečeme asi 50 až 60 minut, podle zkušeností s naší vlastní
troubou.
TIP: Po vychladnutí můžeme mazance posypat moučkovým cukrem.
Autor: redakce PROPRARODIČE.CZ