Dýňové placky s čočkou beluga a bylinkovým dipem
Kombinace pečené dýně, čočky a sýra (nebo tofu) vytvoří sytý základ plný chuti i živin. Díky jednoduché přípravě a variabilnímu dochucení si je můžete připravit jako hlavní jídlo, přílohu nebo chutnou svačinu. S jogurtovým dipem chutnají naprosto dokonale.

zdroj: redakce PROPRARODIČE.CZ
Na dýňové placky s čočkou budete potřebovat:
Na placky:
- 1 menší dýně Hokkaidó nebo máslová dýně (cca 700 g)
- 1 hrnek čočky beluga (cca 250 ml)
- 4 vejce
- 150 g sýru Grana Padano nebo Tofu
- kari nebo sušené bylinky – dle chuti
- sůl
- pepř
Na dip:
- 1 malý bílý jogurt (ten, který nám chutná)
- 2 lžíce majonézy či sojananézy
- sůl
- pepř
- bylinky – sušené nebo čerstvé
Postup přípravy:
Dýni Hokkaidó omyjeme, máslovou dýni oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C; pečeme do změknutí.
Zatímco se nám peče dýně uvaříme si čočku (dle návodu) a nastrouháme sýr.
Zchladlou dýni rozmixujeme do hladka a přendáme do mísy. Přidáme čočku, strouhaný sýr a vejce. Vše promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme kari nebo bylinkami.
Vyložíme si plech pečícím papírem, na který tvarujeme placky – ideálně dle tvořítka (velikost dle libosti, tloušťka cca 1 cm).
Placky vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 15 minut, poté otočíme a pečeme z druhé strany ještě 15 minut či dle potřeby.
Podáváme s dipem jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu či místo pečiva k zeleninovým pomazánkám.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE