Dýňové placky s čočkou beluga a bylinkovým dipem

12.11.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Kombinace pečené dýně, čočky a sýra (nebo tofu) vytvoří sytý základ plný chuti i živin. Díky jednoduché přípravě a variabilnímu dochucení si je můžete připravit jako hlavní jídlo, přílohu nebo chutnou svačinu. S jogurtovým dipem chutnají naprosto dokonale.

Dýňové placky s čočkou beluga a bylinkovým dipem

zdroj: redakce PROPRARODIČE.CZ

Na dýňové placky s čočkou budete potřebovat:

Na placky:

  • 1 menší dýně Hokkaidó nebo máslová dýně  (cca 700 g)
  • 1 hrnek čočky beluga  (cca 250 ml) 
  • 4 vejce
  • 150 g sýru Grana Padano nebo Tofu
  • kari nebo sušené bylinky – dle chuti
  • sůl
  • pepř

Na dip:

  • 1 malý bílý jogurt (ten, který nám chutná)
  • 2 lžíce majonézy či sojananézy
  • sůl
  • pepř
  • bylinky – sušené nebo čerstvé

Postup přípravy:

Dýni Hokkaidó omyjeme, máslovou dýni oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C; pečeme do změknutí.

Zatímco se nám peče dýně uvaříme si čočku (dle návodu) a nastrouháme sýr.  

Zchladlou dýni rozmixujeme do hladka a přendáme do mísy. Přidáme čočku, strouhaný sýr a vejce. Vše promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme kari nebo bylinkami.

Vyložíme si plech pečícím papírem, na který tvarujeme placky – ideálně dle tvořítka (velikost dle libosti, tloušťka cca 1 cm).

Placky vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 15 minut, poté otočíme a pečeme z druhé strany ještě 15 minut či dle potřeby.

Podáváme s dipem jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu či místo pečiva k zeleninovým pomazánkám.

 

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes