Čočkový salát
Možná by vás nenapadlo, že čočkový salát může být opravdu výborný, svěží a zároveň velmi dobře nasytí. Servíruje se buď samostatně nebo jako příloha. Čočka lze použít jakákoliv, například červená, hnědá, horská či Beluga, která má lehce oříškovou chuť.

Vytvořeno pomocí ChatGPT
Na salát z čočky budete potřebovat:
- uvařená a vychladlá čočka (množství dle strávníků)
- 1 menší červená cibule
- ½ papriky
- ½ salátové okurky (nebo 3 sterilované)
- sůl
- pepř
Zálivka:
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL octa (jaký máte rádi)
- 1 ČL medu
- 1 ČL plnotučné hořčice (nebo hořčice dijonského typu pro výraznější chuť)
- sůl
- pepř
Nakrájíme zeleninu najemno, smícháme s čočkou a mírně ochutíme solí a pepřem. Zalijeme zálivkou, kterou jsme si připravili zvlášť a pečlivě promícháme. Nakonec vše doladíme a dochutíme tak, aby salát byl mírně nakyslý (ovšem ne zcela kyselý) a zároveň jsme cítili pálivou chuť pepře.
TIP: vyzkoušeno z čočkou Beluga (je černá) a výsledek předčil očekávání
Zdroj: redakce PROPRARODIČE