Jak uvařit luštěniny, aby byly chutné a snadno stravitelné
Luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších živin. Abychom si však mohli jejich výhody naplno užít, je důležité je dobře připravit. Správné vaření nejenže zlepší jejich chuť, ale také sníží nadýmání a usnadní trávení.

Zdroj: pixabay.com
Proč luštěniny nadýmají?
Hlavním viníkem nadýmání způsobeného luštěninami jsou oligosacharidy, které naše tělo nedokáže zcela strávit. Během trávení tyto cukry fermentují v tlustém střevě a produkují plyny.
Jak snížit nadýmání?
Zařazujte luštěniny do svého jídelníčku postupně
Vaše tělo si potřebuje na nový druh potraviny navyknout. Začněte tedy s menším množstvím luštěnin. Bude stačit jedna lžíce například červené čočky jako příloha k hlavnímu jídlu dvakrát v týdnu. Následně množství postupně přidávejte.
Namáčení
Před vařením luštěniny namočte na několik hodin (nejlépe přes noc) do studené vody. Ideální doba namáčení je 12 a více hodin. Během namáčení se část oligosacharidů uvolní do vody. Vodu po namáčení vždy slijte a luštěniny propláchněte.
Koření a mořské řasy
Během vaření můžeme přidat koření, které pomáhá nadýmání předcházet – skvělou volbou jsou saturejka, dobromysl, libeček, kmín, bazalka či bobkový list, ale i mořské řasy ( wakame, kombu).
Vaření
Luštěniny vařte do měkka. Doba vaření se liší podle druhu luštěniny. Důležitá rada pro vaření luštěnin - nesmíte během varu solit. Sůl totiž ztvrdí slupku luštěnin a ztíží jejich vaření.
TIP na dvoufázové vaření:
- slít vodu z namočených luštěnin
- propláchnout
- zalít čistou vodou
- chvíli povařit bez pokličky
- opět slít a propláchnout
- následuje již klasické vaření do měkka včetně bylinek či řas
Zkoušeli jste někdy uvařit luštěniny v tlakovém hrnci?
Mnoho lidí se obává vaření luštěnin v tlakovém hrnci, ale ve skutečnosti je to jeden z nejrychlejších a nejefektivnějších způsobů, jak je připravit. Tlak a teplo uvnitř hrnce totiž výrazně zkrátí dobu vaření a zároveň zachová všechny výživné látky.
MY MÁME VYZKOUŠENO:
- namočit luštěniny dle výše uvedeného návodu
- vodu slít, propláchnout, nalít vodu čistou ( asi 1- 2 cm nad luštěniny)
- přivézt k silnému varu (bez pokličky)
- posbírat pěnu, která se vytváří
- stáhnout teplotu na minimum
- přidat bylinky nebo řasy
- zakrýt pokličkou
- u většiny větších fazolí i cizrny bývá doba varu cca ¾ hodiny
- následně jen vypnout a nechat hrnec „dojít“
Jakmile vyzkoušíte tuto variantu vaření, nebudete chtít luštěniny vařené jinak. Jsou luxusní, máslové, rozplývají se….
Pokud uvaříte větší várku ať již fazolí, čočky nebo cizrny, bude se vám jistě hodit pár tipů: Jak zařadit do jídelníčku víc luštěnin?
Přejeme hodně trpělivosti, nápadů a hlavně výborných receptů s luštěninami, na kterých si pochutná celá rodina i s návštěvou.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE