Pečená povidla z toho, co zahrada dala

11.08.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Povidla na talířku s koláči

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny

2 kg ovoce (švestky, meruňky, jablka, …)

500 g cukru krupice

2 lžíce octa

1,5  lžičky mleté skořice

4 lžíce rumu

1 lžička perníkového koření

Postup přípravy

Rozehřejeme si troubu na 200-250 °C.  Hlubší plech si před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou a poté rozložíme na dno plechu.

Ovoce opláchneme, švestky a meruňky vypeckujeme, jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechno nakrájíme na větší kousky (švestky jen rozpůlíme).

Nakrájené ovoce rozprostřeme na plech, pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct. Během pečení nemícháme. Pečeme 20-25 minut.

Potom na ovoce nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Po této době přisypeme zbylý cukr a vrátíme do trouby na dalších 15 minut.

Pokud by se zdálo, že je ovoce po upečení příliš vodnaté, můžeme péct ještě dalších 10-15 minut.

Po upečení přidáme rum, skořici a perníkové koření. Zamícháme a můžeme tak nechat – zůstanou kousky ovoce. Pokud má někdo rád povidla jemná, může ovoce rozmixovat ponorným mixérem.

Ještě horká povidla naplníme do čistých sklenic a navrch zakápneme malou lžičkou rumu kvůli konzervaci. Okraje sklenic důkladně otřeme, sklenice uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a přikryjeme utěrkou a necháme zchladnout. Poté uložíme na chladné místo (třeba do sklepa).


Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Zavařování




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes