Pečená povidla z toho, co zahrada dala
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
2 kg ovoce (švestky, meruňky, jablka, …)
500 g cukru krupice
2 lžíce octa
1,5 lžičky mleté skořice
4 lžíce rumu
1 lžička perníkového koření
Postup přípravy
Rozehřejeme si troubu na 200-250 °C. Hlubší plech si před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou a poté rozložíme na dno plechu.
Ovoce opláchneme, švestky a meruňky vypeckujeme, jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechno nakrájíme na větší kousky (švestky jen rozpůlíme).
Nakrájené ovoce rozprostřeme na plech, pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct. Během pečení nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Potom na ovoce nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Po této době přisypeme zbylý cukr a vrátíme do trouby na dalších 15 minut.
Pokud by se zdálo, že je ovoce po upečení příliš vodnaté, můžeme péct ještě dalších 10-15 minut.
Po upečení přidáme rum, skořici a perníkové koření. Zamícháme a můžeme tak nechat – zůstanou kousky ovoce. Pokud má někdo rád povidla jemná, může ovoce rozmixovat ponorným mixérem.
Ještě horká povidla naplníme do čistých sklenic a navrch zakápneme malou lžičkou rumu kvůli konzervaci. Okraje sklenic důkladně otřeme, sklenice uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a přikryjeme utěrkou a necháme zchladnout. Poté uložíme na chladné místo (třeba do sklepa).
Autor: redakce PROPRARODIČE