Pomazánky z pečené zeleniny

01.02.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Pomazánek máme na trhu opravdu velký výběr, počínaje odlehčenými konče například škvarkovými. Tyto dva recepty ve zdravé variantě jsou zaměřené na domácí výrobu, kdy přesně víte, jaké suroviny jste použili a z jakého zdroje pocházejí. Můžete vyzkoušet naše osvědčené delikatesy: z pečené mrkve s kari a z pečené červené řepy.

Pomazánky z pečené zeleniny

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Pomazánka z pečené mrkve s kari          

Suroviny:

  • 3 větší mrkve (vystačí na cca na 2 bagety)
  • olivový olej (dle potřeby)
  • kari
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Mrkev očistíme a celou vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, trochu osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na půl hodiny. Občas mrkev otočíme, aby se upekla rovnoměrně.

Upečenou a zchladlou mrkev vložíme do mixéru i s „výpekem“, přidáme kari, opět trochu oleje a začneme mixovat. Olej přiléváme postupně tak, aby vznikla krémová konzistence. V závěru dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s pečivem, tortillou či zeleninou. Zdobit můžeme opraženými semínky.

Tip: místo oleje lze rozmixovat s tvarohem, skyrem či krémovým sýrem.

Pomazánka z pečené červené řepy

Suroviny:

  • 2 střední řepy (opět cca na 2 bagety)
  • olivový olej (dle potřeby)
  • 3 stroužky česneku – neloupané
  • sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano…)
  • sůl
  • pepř
  • lučina, tvaroh nebo žervé

Postup přípravy:

Řepu zbavíme hrubých nečistot, opláchneme ale neloupeme. I se slupkou ji společně s neoloupanými stroužky česneku, bylinkami, solí a pepřem, zakápnutou olivovým olejem, zabalíme do alobalu a vložíme v zapékací misce do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme hodinu.

Po upečení necháme řepu vychladnout. Poté oloupeme a vložíme do mixéru (i s „výpekem“) a rozmixujeme do hladka.  Opět můžeme postupně přelévat olivový olej, ale řepa je hodně zemitá, takže je lepší přidat do mixéru lučinu, tvaroh, nebo žervé.

Poté už stačí jen dochutit solí a pepřem a můžeme podávat s pečivem, zeleninovými plackami anebo s tím, co máme rádi. 


Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes