Pomazánky z pečené zeleniny
Pomazánek máme na trhu opravdu velký výběr, počínaje odlehčenými konče například škvarkovými. Tyto dva recepty ve zdravé variantě jsou zaměřené na domácí výrobu, kdy přesně víte, jaké suroviny jste použili a z jakého zdroje pocházejí. Můžete vyzkoušet naše osvědčené delikatesy: z pečené mrkve s kari a z pečené červené řepy.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Pomazánka z pečené mrkve s kari
Suroviny:
- 3 větší mrkve (vystačí na cca na 2 bagety)
- olivový olej (dle potřeby)
- kari
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Mrkev očistíme a celou vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, trochu osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na půl hodiny. Občas mrkev otočíme, aby se upekla rovnoměrně.
Upečenou a zchladlou mrkev vložíme do mixéru i s „výpekem“, přidáme kari, opět trochu oleje a začneme mixovat. Olej přiléváme postupně tak, aby vznikla krémová konzistence. V závěru dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s pečivem, tortillou či zeleninou. Zdobit můžeme opraženými semínky.
Tip: místo oleje lze rozmixovat s tvarohem, skyrem či krémovým sýrem.
Pomazánka z pečené červené řepy
Suroviny:
- 2 střední řepy (opět cca na 2 bagety)
- olivový olej (dle potřeby)
- 3 stroužky česneku – neloupané
- sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano…)
- sůl
- pepř
- lučina, tvaroh nebo žervé
Postup přípravy:
Řepu zbavíme hrubých nečistot, opláchneme ale neloupeme. I se slupkou ji společně s neoloupanými stroužky česneku, bylinkami, solí a pepřem, zakápnutou olivovým olejem, zabalíme do alobalu a vložíme v zapékací misce do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme hodinu.
Po upečení necháme řepu vychladnout. Poté oloupeme a vložíme do mixéru (i s „výpekem“) a rozmixujeme do hladka. Opět můžeme postupně přelévat olivový olej, ale řepa je hodně zemitá, takže je lepší přidat do mixéru lučinu, tvaroh, nebo žervé.
Poté už stačí jen dochutit solí a pepřem a můžeme podávat s pečivem, zeleninovými plackami anebo s tím, co máme rádi.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE