Rozpalte grily. Grilovací sezona začíná

26.04.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Jaro je v plném proudu, ideální čas pro zahájení grilovací sezóny. Po dlouhé zimě se konečně můžeme těšit na slunce, teplé počasí a lahodné grilované speciality, které si vychutnají všechny generace. Přinášíme vám několik tipů, jak si takovou „grilovačku“ vychutnat naplno a bez zbytečného stresu.

Seniorský pár griluje. Rozpalte grily. Grilovací sezona začíná

Zdroj: freepik.com

Čím začít? Nejlépe grilem: elektrika, plyn, dřevo nebo uhlí?

Pro seniory je dobrou volbou gril elektrický, neboť jej lze snadno ovládat, nepředstavuje riziko vzniku požáru a umožňuje grilovat i v menších prostorech. Doba pro rozehřátí se pohybuje od 10 do 20 minut, a to v závislosti na velikosti a příkonu grilu.

Velmi podobné vlastnosti nabízí též gril plynový. Ten je rovněž možné použít pro grilování na zahradě, ale i na balkoně či terase. Jeho obsluha je jednoduchá a grilování je rychlé i rovnoměrné. Pro dosažení správné teploty se doporučuje zapálit jej  15 minut před zahájením grilování 

Pokud však dáváte přednost vůni dřeva, zvolte gril na dřevo či dřevěné uhlí, nejlépe s poklopem s poklopem. Poklop totiž zajistí rovnoměrné propečení masa i dalších grilovaných dobrot a zabrání vzniku ohně. Doba rozehřívání těchto variant je v porovnání s těmi předchozími nejdelší. Dřevěné uhlí je nutno zapálit alespoň 30 minut před zahájením grilování, dřevo dokonce až jednu hodinu předem.

Grilování, Léto, Plyn, Gril, Maso

Správná teplota

Kouzlo grilování spočívá v dokonale nastavené teplotě, ale každý druh potraviny má jinou optimální grilovací teplotu. Nastavení dále ovlivňuje i velikost porce čí délka

Nízká teplota (110-120°C): pro pomalé pečení větších kusů masa, uzenin, ryb a zeleniny. Ideální pro nepřímé grilování, kdy se teplo šíří grilem shora dolů.

Nízká až střední teplota (cca 150°C): pro grilování celých kusů masa a ryb, ale i pro udržování tepla u pokrmů připravených na přímém ohni.

Střední teplota (160-180°C): pro přímé grilování silnějších steaků, půlek kuřete a pro většinu variant nepřímého grilování.

Střední až vysoká teplota (cca 200°C): pro rychlé grilování tenkých plátků masa, ryb, mořských plodů a zeleniny. Zvládne i pomalejší grilování větších kusů masa a drůbeže.

Vysoká teplota (230-350°C): pro rychlé grilování malých steaků, burgerů, ryb a zeleniny. Umožní i prudké opečení větších kusů masa pro křupavou kůrku.


Ladíme chutě, marinujeme a chystáme přílohy

Marinování před grilováním dodá masu i zelenině chuť a šťavnatost. Nejrůznější marinády si snadno připravíte doma, případně si můžete koupit již hotové.

Kromě masa (v podobě steaků či burgerů) a zeleniny lze grilovat samozřejmě nejrůznější klobásy a klobásky, ale také ovoce, sýry i jejich nemléčné varianty, jako je tofu nebo tempeh. Nebojte se vyzkoušet netradiční chutě, uvidíte, že budete mile překvapeni.

Nezapomeňte ani na dipy a studené omáčky, pečivo, brambory či saláty, jenž výsledek grilovacího snažení skvěle doplní.

A pár tipů na závěr

Grilované kuřecí řízky s bylinkami:

4 kuřecí řízky bez kůže

2 lžíce oleje

1 lžička sušeného oregana

1 lžička sušeného tymiánu

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky černého pepře

Kuřecí řízky omyjte a osušte papírovou utěrkou. V misce smíchejte olivový olej, oregano, tymián, sůl a pepř. Marinujte kuřecí řízky v marinádě po dobu alespoň 30 minut. Kuřecí řízky grilujte na středním ohni asi 10 – 15 minut z každé strany, dokud nebudou propečené.

Špíz Na Maso, Grilování, Jídlo, Maso

Grilovaná zelenina:

1 cuketa nakrájená na plátky

1 paprika nakrájená na proužky

1 cibule nakrájená na klínky

1 lžíce olivového oleje

sůl a pepř podle chuti

Zeleninu omyjte, očistěte, potřete olivovým olejem a posypejte solí a pepřem. Grilujte  na středním ohni asi 5 minut z každé strany. Pokud se obáváte, že by zelenina mohla propadnout  roštem, použijte grilovací tácky.

Grilujte na bezpečném místě, mimo dosah hořlavých materiálů. Pozvěte přátele a užijte si krásné počasí a příjemnou atmosféru.


Autor. redakce PROPRARODIČE

Aktivity Recepty Grilování




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes