Rozpalte grily. Grilovací sezona začíná
Jaro je v plném proudu, ideální čas pro zahájení grilovací sezóny. Po dlouhé zimě se konečně můžeme těšit na slunce, teplé počasí a lahodné grilované speciality, které si vychutnají všechny generace. Přinášíme vám několik tipů, jak si takovou „grilovačku“ vychutnat naplno a bez zbytečného stresu.

Zdroj: freepik.com
Čím začít? Nejlépe grilem: elektrika, plyn, dřevo nebo uhlí?
Pro seniory je dobrou volbou gril elektrický, neboť jej lze snadno ovládat, nepředstavuje riziko vzniku požáru a umožňuje grilovat i v menších prostorech. Doba pro rozehřátí se pohybuje od 10 do 20 minut, a to v závislosti na velikosti a příkonu grilu.
Velmi podobné vlastnosti nabízí též gril plynový. Ten je rovněž možné použít pro grilování na zahradě, ale i na balkoně či terase. Jeho obsluha je jednoduchá a grilování je rychlé i rovnoměrné. Pro dosažení správné teploty se doporučuje zapálit jej 15 minut před zahájením grilování
Pokud však dáváte přednost vůni dřeva, zvolte gril na dřevo či dřevěné uhlí, nejlépe s poklopem s poklopem. Poklop totiž zajistí rovnoměrné propečení masa i dalších grilovaných dobrot a zabrání vzniku ohně. Doba rozehřívání těchto variant je v porovnání s těmi předchozími nejdelší. Dřevěné uhlí je nutno zapálit alespoň 30 minut před zahájením grilování, dřevo dokonce až jednu hodinu předem.
Správná teplota
Kouzlo grilování spočívá v dokonale nastavené teplotě, ale každý druh potraviny má jinou optimální grilovací teplotu. Nastavení dále ovlivňuje i velikost porce čí délka
Nízká teplota (110-120°C): pro pomalé pečení větších kusů masa, uzenin, ryb a zeleniny. Ideální pro nepřímé grilování, kdy se teplo šíří grilem shora dolů.
Nízká až střední teplota (cca 150°C): pro grilování celých kusů masa a ryb, ale i pro udržování tepla u pokrmů připravených na přímém ohni.
Střední teplota (160-180°C): pro přímé grilování silnějších steaků, půlek kuřete a pro většinu variant nepřímého grilování.
Střední až vysoká teplota (cca 200°C): pro rychlé grilování tenkých plátků masa, ryb, mořských plodů a zeleniny. Zvládne i pomalejší grilování větších kusů masa a drůbeže.
Vysoká teplota (230-350°C): pro rychlé grilování malých steaků, burgerů, ryb a zeleniny. Umožní i prudké opečení větších kusů masa pro křupavou kůrku.
Ladíme chutě, marinujeme a chystáme přílohy
Marinování před grilováním dodá masu i zelenině chuť a šťavnatost. Nejrůznější marinády si snadno připravíte doma, případně si můžete koupit již hotové.
Kromě masa (v podobě steaků či burgerů) a zeleniny lze grilovat samozřejmě nejrůznější klobásy a klobásky, ale také ovoce, sýry i jejich nemléčné varianty, jako je tofu nebo tempeh. Nebojte se vyzkoušet netradiční chutě, uvidíte, že budete mile překvapeni.
Nezapomeňte ani na dipy a studené omáčky, pečivo, brambory či saláty, jenž výsledek grilovacího snažení skvěle doplní.
A pár tipů na závěr
Grilované kuřecí řízky s bylinkami:
4 kuřecí řízky bez kůže
2 lžíce oleje
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky černého pepře
Kuřecí řízky omyjte a osušte papírovou utěrkou. V misce smíchejte olivový olej, oregano, tymián, sůl a pepř. Marinujte kuřecí řízky v marinádě po dobu alespoň 30 minut. Kuřecí řízky grilujte na středním ohni asi 10 – 15 minut z každé strany, dokud nebudou propečené.
Grilovaná zelenina:
1 cuketa nakrájená na plátky
1 paprika nakrájená na proužky
1 cibule nakrájená na klínky
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
Zeleninu omyjte, očistěte, potřete olivovým olejem a posypejte solí a pepřem. Grilujte na středním ohni asi 5 minut z každé strany. Pokud se obáváte, že by zelenina mohla propadnout roštem, použijte grilovací tácky.
Grilujte na bezpečném místě, mimo dosah hořlavých materiálů. Pozvěte přátele a užijte si krásné počasí a příjemnou atmosféru.
Autor. redakce PROPRARODIČE