Špenátový krém
Tradiční zvyklosti spojené se Zeleným čtvrtkem zahrnují konzumaci zelených jídel, zejména polévek z jarních bylin, jako je špenát, kopřivy nebo medvědí česnek. Lidé věřili, že jim to přinese zdraví po celý rok. Pojďme si společně připravit špenátovou polévku dle receptu Pepy Nemravy. Špenátový krém si jistě vychutnáte i při jiných příležitostech. Příprava je opravdu velmi snadná a rychlá. Vyzkoušíte ji?

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na špenátovou polévku budeme potřebovat:
- 300 g špenátu
- 250 ml smetany 33%
- 180 g zakysané smetany
- 100 g slaniny
- 1 PL sádla
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 700 ml kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- rohlíky na krutonky
Na sádle si orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, tu pak vybereme z hrnce a dáme stranou.
Na výpek po slanině si dáme zpěnit cibuli nakrájenou na kostičky.
Přidáme špenát, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a zlehka spaříme.
Vše zalijeme vývarem, necháme 10 minut provařit a rozmixujeme.
Přidáme zakysanou smetanu, důkladně ji rozmícháme a 5 minut provaříme.
Přilijeme smetanu, „zastrouhneme“ muškátovým oříškem a ještě 5 minut provaříme.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava