Výživa seniorů
Stárnutí přináší řadu fyziologických a psychosociálních změn, které významně ovlivňují výživový stav seniorů. Od chronických onemocnění a užívání léků po snížené smyslové vnímání a problémy s chrupem – všechny tyto faktory hrají roli v tom, co a jak senioři jedí. Následující článek se zaměřuje na tyto výzvy a nabízí praktické rady, jak zajistit optimální výživu pro zdravé a spokojené stáří.

Zdroj: freepik.com
S přibývajícím věkem dochází u člověka k mnoha tělesným i duševním proměnám. Tyto faktory mají podstatný vliv na to, jak se senioři stravují a jaké živiny přijímají. Níže uvádíme některé z těchto změn:
- chronická onemocnění a častý příjem vysokého množství léků snižuje chuť k jídlu,
- snížení chuťového a čichového vnímání vede k nezájmu o jídlo,
- snížený pocit žízně vede k tomu, že senioři často málo pijí a hrozí dehydratace,
- časté problém s chrupem, snížená tvorba slin a problémy s polykáním omezují výběr potravy – preference měkkých, často sacharidových potravin, naopak častý nedostatek vlákniny a bílkovinných potravin,
- snižuje se také vstřebávání živin a činnost trávicího traktu, proto hrozí deficit některých vitaminů a min. látek (např. vápník, železo, zinek),
- omezení pohyblivosti, zhoršená mentální funkce (např. zapomínání), mnohdy omezené finanční prostředky a sociální izolace – to vše snižuje kvalitu přijímané stravy.
Na co se zaměřit ve výživě seniorů
U seniorů víc než u jakékoliv jiné skupiny platí, že je lepší rozložit si celkový příjem stravy do více menších porcí denně (5–6krát denně). Důležité je dbát na pestrost, a pokud je to nutné i na vhodnou technologickou úpravu (např. mletí, mixování, používání omáček nebo šťáv), aby jídlo pro ně bylo snáze konzumovatelné. Podpořit chuť k jídlu může také nějaké výraznější koření.
Následující živiny bývají u seniorů nejčastěji rizikové:
Bílkoviny
Zhoršuje se jejich trávení a vstřebávání a jejich častým zdrojem u seniorů je právě maso, které kvůli problémům s kousáním a polykáním často vyřazují. Proto je nezbytné upravit konzistenci (mletí, mixování) a zařadit i další zdroje kvalitních bílkovin jako mléko, mléčné výrobky, sýry a vejce.
Polynenasycené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) – mají řadu pozitivních zdravotních účinků na organismus (snižují riziko vzniku demence a onemocnění cév, tlumí zánětlivé reakce, příznivě ovlivňují imunitu, mohou mít i pozitivní vliv na projevy deprese), ale nejvíce se vyskytují v potravinách, které senioři příliš často nekonzumují. Proto je potřeba jejich příjem zvýšit, např. rybí olej, tučné ryby, rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, sezamový, lněný, vlašské ořechy, dýňové, sezamové a lněné semínko atd.).
Vitamin D
Ve stáří se snižuje jeho tvorba v kůži po ozářením slunečním zářením. Senioři se navíc pohybují na slunci omezeně ve srovnání se zbytkem populace. Potřeba vitaminu D se však u seniorů zvyšuje, neboť jeho nedostatek snižuje množství kostní hmoty a zvyšuje riziko pádů a zlomenin. Jeho dostatek proto zajistí zvýšený pobyt na slunci a konzumace potravin s obsahem vitaminu D, jako jsou zejm. rybí tuk, tučné ryby, játra, vaječný žloutek nebo margaríny obohacené vitaminem D.
Vitamin C
U seniorů je nedostatkový z důvodu snížené konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Navíc se jeho potřeba opět navyšuje z důvodu zvýšené nemocnosti.
Vitamin B12
Vlivem snižující se funkce trávicího traktu a časté konzumace léků se snižuje jeho vstřebávání. Proto je potřeba dbát na jeho dostatečný příjem. Najdeme ho např. v následujících potravinách: játra, maso, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce.
Vápník
Opět se jeho potřeba zvyšuje z důvodů úbytku kostní hmoty a riziku rozvoje osteoporózy. Jeho dobrým zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky, brokolice, kapusta, petržel, ale i ořechy a luštěniny a tvrdá pitná voda.
Železo
Riziko deficitu z důvodu zhoršeného vstřebávání a nedostatečného přísunu ve stravě. Nejlépe se železo vstřebává z živočišných produktů, jako je je maso, vnitřnosti a vejce. Dobrý obsah ale menší vstřebatelnost je potom z obilných klíčků, celozrnných potravin, luštěnin, zeleniny a ovoce.
Vláknina
Její nedostatek ve stravě zvyšuje riziko zácpy, divertikulózy, cukrovky II. typu nebo kardiovaskulárních onemocnění. Často ji najdeme v potravinách, které senioři podvědomě vyřazují z jídelníčku, jako např. obiloviny, zejména celozrnné, zelenina a ovoce, luštěniny, ořechy a semínka atd.
Autor: Státní zdravotní ústav (zdroj: nzip.cz)