Jihočeský Šmitec

16.09.2025 Pepa Nemrava

Tahle jihočeská klasika je sázkou na jistotu, když chcete pohostit přátele nebo si jen dopřát k pivu něco poctivého. Až ji namažete na čerstvý chleba, poznáte, proč se jí říká „šmitec“ – protože po hladu nezbude ani památka.

Jihočeský Šmitec

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na Jihočeský Šmitec budete potřebovat:

  • 300 g Nivy (vezměte tu lepší, aspoň 60%)
  • 150 g změklého másla
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • Chilli dle chuti
  • 1 ČL drceného kmínu
  • 1 PL mleté papriky
  • 100 ml piva
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • Sůl
  • Pepř

Nivu si nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme máslo, tvaroh, nadrcený česnek, opravdu najemno nakrájenou cibuli, drcený kmín, chilli, mletou papriku, hořčici, osolíme, opepříme, zalijeme pivem a důkladně promícháme.

Necháme aspoň 12 hodin naležet v lednici.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes