Jihočeský Šmitec
Tahle jihočeská klasika je sázkou na jistotu, když chcete pohostit přátele nebo si jen dopřát k pivu něco poctivého. Až ji namažete na čerstvý chleba, poznáte, proč se jí říká „šmitec“ – protože po hladu nezbude ani památka.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na Jihočeský Šmitec budete potřebovat:
- 300 g Nivy (vezměte tu lepší, aspoň 60%)
- 150 g změklého másla
- 200 g plnotučného tvarohu
- 4 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- Chilli dle chuti
- 1 ČL drceného kmínu
- 1 PL mleté papriky
- 100 ml piva
- 1 PL plnotučné hořčice
- Sůl
- Pepř
Nivu si nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme máslo, tvaroh, nadrcený česnek, opravdu najemno nakrájenou cibuli, drcený kmín, chilli, mletou papriku, hořčici, osolíme, opepříme, zalijeme pivem a důkladně promícháme.
Necháme aspoň 12 hodin naležet v lednici.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava