Klasická rajská omáčka

25.10.2025 Pepa Nemrava

Rajská omáčka je stálicí české kuchyně, kterou milují malí i velcí. Tento recept od kuchaře Pepy Nemravy vás okouzlí svou plnou chutí, vůní koření i jemností, kterou jí dodává máslo. Připravte si porci vzpomínek i výtečné omáčky v jednom hrnci.

Klasická rajská omáčka

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na rajskou omáčku budete potřebovat:

  • 800 g hovězího žebra
  • 1 cibule
  • 240 g rajčatového protlaku
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 2 PL hladké mouky
  • 2 PL sádla
  • 1 PL másla
  • 2 celé skořice
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • cukr dle chuti
  • Sůl

V hrnci si rozvoníme (opražíme na sucho) nové koření, celý pepř, skořici a bobkový list.

Přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, maso, vše zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni až bude maso měkké, následně vývar scedíme.

Na sádle si z mouky připravíme tmavě růžovou jíšku, přidáme protlak, který zarestujeme, zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme.

Osolíme, dle chuti přidáme cukr a 20 minut provaříme.

Nakonec vmícháme na zjemnění a lesk máslo.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes