Kuře v solné krustě
Kuchař Pepa Nemrava připravuje tradiční i méně známé recepty. Tento patří do druhé skupiny. Pokud se obáváte, že bude kuře po upečení přesolené, vězte, že je výborné. Masíčko jen odpadává od kostí a přesolené rozhodně není. Recept je v pořádku, opravdu je potřeba 2 kg soli na jedno kuře.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na kuře v solné krustě budete potřebovat:
- 1 kuře cca 1,5 kg
- 2 kg soli
- 4 bílky
- 4 větvičky rozmarýnu
- 6 snítek Tymiánu
- 8 lístků šalvěje
- 1/2 citronu
- 100 g másla
(byliny se mohou použít i sušené)
Připravíme si celé kuře a na prsou pod kůží si vytvoříme prsty kapsu na pravé i levé straně.
Do kapes na každou stranu vsuneme centimetrový plátek másla, 2 větvičky rozmarýnu, 4 snítky tymiánu, a 2 lístky šalvěje.
Zbytek másla a bylinek společně s citronem vložíme dovnitř kuřete.
V misce si důkladně promícháme všechnu sůl a 4 bílky.
Do zapékací misky vyložené pečícím papírem a nebo do pekáče si nasypeme 2 centimetry solné směsi, na ni vložíme kuře a zbytkem směsi kuře zasypeme a důkladně „uplácáme“ tak, aby nám vznikla ideálně uzavřená krusta.
Kuře vložíme do trouby a pečeme na 200 st 90 minut.
Následně kuře vyndáme a ještě necháme 15 minut pracovat.
Poté krustu rozbijeme, kuře vyjmeme a důkladně očistíme od soli.
Podáváme s vařenými bramborami.
Dobrou chuť!
Názorné video můžete zhlédnout ZDE
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava