Poctivý rýžový nákyp

23.08.2025 Pepa Nemrava

Vůně rýžového nákypu dokáže vyvolat vzpomínky na dětství, kdy ho připravovaly naše maminky a babičky. Tahle vylepšená verze s plnotučným mlékem, smetanou, jablky, švestkami a nadýchanou sněhovou čepicí je skutečnou domácí delikatesou. Nákyp je krémový, voňavý, krásně vláčný a ideální jako sladký oběd nebo dezert, který potěší celou rodinu.

Poctivý rýžový nákyp

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na rýžový nákyp budete potřebovat:

  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 600 ml mléka plnotučného
  • 200 ml Smetany 33%
  • 250 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 5 vajíček
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2ČL mleté skořice
  • 2 PL citronové šťávy
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 2 sklenice zavařených švestek
  • 3 jablka
  • špetka soli

Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce, přidáme mléko, smetanu, 30 g cukru, špetku soli a vaříme rýži do měkka.

Máslo si utřeme s 60 g cukru, vanilkovým cukrem a postupně k němu přiléváme žloutky, které jsme si oddělili od bílků. Přidáme citronovou kůru a smícháme vše s rýží.

Z 1/2 bílků si ušleháme sníh a také ho přidáme do rýže.

Pekáček si vymažeme máslem a rozprostřeme 1/2 směsi. Přidáme nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou a skořicí, švestky a nakonec druhou polovinu směsi, kterou uhladíme.

Nákyp umístíme do trouby vyhřáté na 180st a pečeme 30 minut.

Ze zbylého cukru a 8PL vody si připravíme hustý rozvar, který za stálého vyšlehávání přidáváme do bílků, než nám vznikne hustý sníh.

Nákyp vyndáme z trouby, opatrně vytvoříme sněhovou vrstvu a ještě 20 minut dopečeme na 200st.  

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes