Štěpánská pečeně
Štěpánská pečeně nemusí být jen slavnostním pokrmem podávaným o vánočních svátcích. Tohle tradiční jídlo s vejci, okurkami a voňavou omáčkou si můžete dopřát kdykoli během roku – třeba jako nedělní oběd pro celou rodinu. Recept připravil kuchař Pepa Nemrava a říká, že je to velká „mňamka“.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na Štěpánskou pečeni budete potřebovat:
- 1,5 kg hovězí plece
- 5 vajec vařených natvrdo
- 200 g špeku
- 1 větší cibule
- 6 kyselých okurek i s lákem
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL sádla
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček celého pepře
- Dijónská hořčice
- 1 PL studeného másla
- sůl
- pepř
- špejle
Maso si očistíme, rozkrojíme na polovinu a v každé polovině prořízneme otvor.
Vymažeme hořčicí, vložíme oloupané vejce, dva kousky špeku, dvě poloviny okurky a křížem spíchneme špejlemi, aby vajíčko nevypadlo.
Po obvodu nakrojíme další menší otvory a do nich vsuneme proužky špeku (proužky špeku si dejte do mrazáku, ať se vám lépe špikuje), následně maso nasolíme a opepříme ze všech stran.
V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm maso ze všech stran opečeme, vyjmeme a dáme stranou.
Na výpeku si zarestujeme zbytek špeku a cibuli na kostičky do zlatova.
Přidáme hladkou mouku a také ji opražíme.
Pak zarestujeme i lžíci hořčice, vše rozmícháme s 0,5 l vody, vrátíme maso do hrnce a přidáme sítko s kořením.
Hrnec přiklopíme a dáme péct do trouby na 130 st zhruba 3 hodiny.
Mezitím si rozkrájíme zbylé okurky a vajíčka na kostičky a vložíme je do hrnce.
Maso vyjmeme, omáčku scedíme a přepasírujeme k okurkám a vajíčkům, přidáme 2 dcl láku z okurek, provaříme a na zjemnění zašleháme dvě kostičky vychlazeného másla.
Video je možné zhlédnout ZDE.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava