„Tvořím své recepty pro lidi…“

05.10.2024 Pepa Nemrava

Od dětství s vařečkou v ruce - až po hvězdu MasterChef Česko. Dnes si s námi povídá Pepa Nemrava, muž, jehož láska k vaření je nakažlivá. Jak se z malého chlapce, který se motal babičce pod nohy, stal talentovaný kuchař, který inspiruje tisíce lidí?

Pepa Nemrava

Kuchař Pepa Nemrava

Co vás inspirovalo stát se kuchařem, a která vzpomínka z kuchyně Vám vždycky vyvolá úsměv na tváři?

Chtěl jsem být kuchařem už asi od 6 let, ale vlastně jím ještě pořádně nejsem.

Inspirace byla samozřejmě tehdy u babiček a u maminky. Prostě jsem se jim furt pletl pod nohy, tak mě museli nějak zabavit, a tak mi dali něco krájet, míchat a nebo hlídat troubu. No a nesmělo chybět i ochutnávání.

A úsměvný příběh? Když jsem vařil kuře na paprice pro chlapy do práce asi 35 porcí. K tomu jsem ho natáčel jako video recept na Instagram a 2/3 omáčky mi utekly z hrnce. Tenkrát jsem fotku kuchyně přidal k videoreceptu. A byl to můj první recept, který měl přes milion zhlédnutí a chlapům všem moc chutnalo i když jsem musel omáčku nastavit.

Fotku jsem jako první poslal manželce. Její odpověď byla to, co mne nejvíc pobavilo: “No a teď pošli tu, jak ta kuchyně vypadá uklizená.“

Jaká by byla vaše doporučení na snadno stravitelná jídla, vhodná pro seniory?

Určitě bych doporučil držet se místních a lokálních jídel. Pro náš organismus je daleko snazší strávit suroviny, na které je naše tělo přirozeně zvyklé, než nějaké mořské plody a různé cizokrajné ovoce či zelenina.

Pak bych určitě jako rybář doporučil jist sladkovodní ryby, ať už je to pstruh, candát, kapr a mnoho dalších. Všechny jsou za mne velmi lehko stravitelné, ale samozřejmě pozor na kosti a čerstvost.

Měl byste tip, jak přizpůsobit tradiční recepty tak, aby byly zdravější a lépe vyhovovaly potřebám starších osob?

Osobně bych tradiční recepty nijak nepřizpůsoboval a neodlehčoval.

Jsem zastáncem toho, že je lepší si dát jídlo poctivě udělané, tak jak má být, ale v menším množství, než ho takzvaně odlehčit a tím ho ošidit.

Ale určitě se dá poctivý “těžký” pokrm nahradit jiným receptem.

Místo pečené kachny s „drbákem“ a zelím, si mohu dát jen kachní prso se zelným salátem a třeba bramborovým „graténem“. Nebo se mohu držet tradičnější náhrady a klidně nahradit kachnu pečeným kuřetem, „drbák“ šťouchaným bramborem a k tomu si dám okurkový salát.

Jaká je vaše nejoblíbenější technika vaření, kterou rád používáte, a proč?

Moje nejoblíbenější je jedna z těch nejstarších, a to pomalé vaření a pečení. Tak jak se to dělalo dříve. Roztopila se pec, upekl se chleba a než se odešlo na pole, tak se tam strčil pekáč s husou. Přišlo se z pole a bylo hotovo.

Dnes se to samozřejmě dělá v troubě, ale princip je stejný.

Dám do pekáče husu, osolím opepřím, okmínuji. Případně do ní přidám jablka, sušené švestky, rozmarýn, tymián, přiklopím a dám ji do trouby na 110 St třeba 6 hodin a když tam bude déle,, tak se nic nestane. Zrovna tak se dá udělat maso nebo třeba i guláš či jiné omáčky.

Čím vás zaujal náš web www.proprarodice.cz?

Pro mne je strašně důležité, mít věci stále na jednom místě, ať už v reálném světě, tak na internetu. A váš web přesně tohle splňuje pro seniory. Hledám výlet, kouknu na Proprarodiče, hledám recept, kouknu na Proprarodiče, hledám radu, kam kouknu? Na Proprarodiče.

Prostě sdružujete všechny informace pro určitý okruh lidi na jednom místě, a to já mám rád.

Co vám přinesla účast v soutěži MasterChef Česko?

V první řadě obrovskou zkušenost. Pak samozřejmě určitou popularitu, o tu jsem z počátku vlastně ani nestál a neuvědomil jsem si, když jsem tam šel, že to vlastně přijde. Já tam šel ukázat, že umím vařit. Ale v závěru jsem si na to zvykl a dnes, když to není už v tak hojném množství, je mi to občas i příjemné.

Potkávám se s mými vzory ve vaření a mohu se od nich více inspirovat.

A v neposlední řadě samozřejmě tvořím své recepty pro lidi a neskončí zavřené v šuplíku, tak jak tomu bylo dřív.

Už jste vyzkoušeli některý z Pepových receptů? Namátkou jsme vybrali ty, které naši redakci zaujaly jako jedny z prvních:

Děkujeme Pepovi Nemravovi za rozhovor. Můžeme prozradit, že máme v redakci přichystané nové Pepovy recepty a budeme je postupně zařazovat. 


Autor: kuchař Pepa Nemrava a redakce PROPRARODIČE

Kuchař Pepa Nemrava Zajímavost Recepty Výživa




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes