Vánočka podle Pepy Nemravy
Vůně čerstvě upečené vánočky dokáže doma vykouzlit tu pravou sváteční atmosféru. Tahle máslová, nadýchaná klasika s vanilkou, pomerančovou kůrou a rozinkami naloženými v rumu připomene dětství i klidné chvíle u vánočního stolu. Vyzkoušejte tradiční recept Pepy Nemravy – výsledek zaručeně potěší nejen vás, ale i vaše blízké.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na vánočku budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 130 g másla (100 g do vánočky, 30 g na pomazání)
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- 160 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 6 kapek vanilkového aroma
- 1 ČL soli
- Kůra z 1 pomeranče
- 60 g rozinek den dopředu namočených ve 2 dl rumu
- 1 celé vajíčko na potření, 50 g sekaných mandlí na posypání
V rendlíku zahřejeme mléko na 35–40 °C, přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, vanilkové aroma, na kostičky nakrájené máslo, nadrolíme droždí, zamícháme a necháme 10 minut pracovat. Z rozinek slijeme jednoho panáka rumu a dáme si ho stranou na později. Do mísy dáme mouku, přidáme 2 žloutky, sůl, 2/3 sekaných mandlí, rozinky i s rumem, co v nich zůstal a také kvásek. Těsto budeme hníst tak dlouho, až bude pěkně celistvé a bude se nám krásně odlepovat od misky. Až budeme mít těsto prohněteno, přikryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.
Následně těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na devět stejných dílů, ty pak vyválíme na stejně silné a dlouhé válečky. Spodní část vánočky upleteme ze čtyř válečků, střední ze tří a na horní část použijeme dva. Aby se nám vánočka nenaklonila nebo jinak nezdeformovala, použijeme špejle jako dlahy, které do vánočky napícháme. Vánočku si raději poskládáme už rovnou na plechu vyloženém pečicím papírem, abychom ji pak nemuseli přemisťovat. Vše necháme kynout ještě dalších 25 minut, mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
Po 25 minutách vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi, dáme do trouby a pečeme 30 minut. Než se nám vánočka upeče, v rendlíku si rozpustíme máslo, přilijeme do něj panáka rumu z rozinek a touto směsí vánočku důkladně pomažeme.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava