Zelnice neboli zelňačka

27.09.2025 Pepa Nemrava

Hledáte sytou polévku, která příjemně zahřeje a potěší pikantně nakyslou chutí? Vyzkoušejte zelnici podle Pepy Nemravy – poctivá kombinace klobásy, kysaného zelí a brambor je ideální pro chladné dny nebo jako osvědčený lék po prohýřené noci. Jednoduchá příprava a silná chuť vás zaručeně dostanou.

Zelnice neboli zelňačka

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na zelnici budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 1 cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 klobáska
  • 100 g slaniny
  • 1 PL sádla
  • 1 PL hladké mouky
  • 1,5 l vody
  • 1 ČL mleté papriky
  • 1 ČL drceného kmínu
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana a petrželka na dokončení

Klobásu si nakrájíme na kolečka a slaninu s cibulí na kostičky.

V hrnci si rozpálíme sádlo a dáme na něj restovat klobásu.

Po opečení klobásky vyjmeme. Na výpek přidáme slaninu a za chvilku na kostičky nakrájenou cibulku do zlatova.

Když je cibulka zlatavá, tak ji zaprášíme 1 PL mouky a zarestujeme do růžova.

Přidáme papriku, drcený kmín, rajčatový protlak a rovněž opečeme.

Nyní zalijeme vodou, přidáme na větší kostky pokrájené brambory, bobkový list, nové koření, osolíme, opepříme a vaříme brambory do měkka.

Když jsou brambory měkké, tak přisypeme zelí, z něhož jsme zlehka vymačkali vodu a pokrájeli ho na menší kusy. Podle chuti můžeme přidat i vodu ze zelí. Dále vrátíme i klobásu. Polévku ještě 10 minut povaříme.

Na talíři přidáme trochu zákysky a nasekané petrželky.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes