Zelnice neboli zelňačka
Hledáte sytou polévku, která příjemně zahřeje a potěší pikantně nakyslou chutí? Vyzkoušejte zelnici podle Pepy Nemravy – poctivá kombinace klobásy, kysaného zelí a brambor je ideální pro chladné dny nebo jako osvědčený lék po prohýřené noci. Jednoduchá příprava a silná chuť vás zaručeně dostanou.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na zelnici budete potřebovat:
- 600 g brambor
- 1 cibule
- 500 g kysaného zelí
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 klobáska
- 100 g slaniny
- 1 PL sádla
- 1 PL hladké mouky
- 1,5 l vody
- 1 ČL mleté papriky
- 1 ČL drceného kmínu
- 1 PL rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana a petrželka na dokončení
Klobásu si nakrájíme na kolečka a slaninu s cibulí na kostičky.
V hrnci si rozpálíme sádlo a dáme na něj restovat klobásu.
Po opečení klobásky vyjmeme. Na výpek přidáme slaninu a za chvilku na kostičky nakrájenou cibulku do zlatova.
Když je cibulka zlatavá, tak ji zaprášíme 1 PL mouky a zarestujeme do růžova.
Přidáme papriku, drcený kmín, rajčatový protlak a rovněž opečeme.
Nyní zalijeme vodou, přidáme na větší kostky pokrájené brambory, bobkový list, nové koření, osolíme, opepříme a vaříme brambory do měkka.
Když jsou brambory měkké, tak přisypeme zelí, z něhož jsme zlehka vymačkali vodu a pokrájeli ho na menší kusy. Podle chuti můžeme přidat i vodu ze zelí. Dále vrátíme i klobásu. Polévku ještě 10 minut povaříme.
Na talíři přidáme trochu zákysky a nasekané petrželky.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava