Mramorová bábovka
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
4 vejce
½ hrnku cukru
½ hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku mléka
1 práše do pečiva
1 vanilkový cukr
4 lžíce kakaa
1 lžíce mléka
tuk na vymazání formy
hrubá mouka (nebo strouhanka či kokos) na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
V čisté míse si nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny. V jiné míse si vyšleháme bílky.
Poté začneme postupně zašlehávat olej, dokud nevznikne hladká a sladká směs, a přidáme vanilkový cukr. Potom střídavě přiléváme vlažné mléko a přisypeme část mouky.
Druhou část mouky smícháme s práškem do pečiva a střídavě přidáváme s vyšlehaným sněhem z bílků.
V další misce smícháme kakao s lžící mléka a přidáme polovinu připraveného těsta.
Formu na bábovku důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem.
Do formy nejprve nalijeme světlé těsto a potom tmavé těsto s kakaem. Pomocí špejle vytvoříme v těstě vzory.
Bábovku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut. Zda je upečená, zkontrolujeme špejlí – pokud ji zapíchneme do bábovky a vytáhneme suchou, je bábovka hotová.
Upečenou bábovku necháme zchladnout ve formě, aby nepopraskala nebo se přímo nerozlomila. Vychladlou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Autor: redakce PROPRARODIČE