Tradiční svatomartinské rohlíčky
Zdroj: redakce, Freepik.com a Canva
Suroviny
Na rohlíčky:
350 g hladké mouky
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g čerstvého droždí nebo sáček sušeného
1 lžíce vanilkového cukru
2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky soli
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
trochu nastrouhané kůry z citronu chemicky neošetřeného
rozinky
Maková náplň:
100 g dětské krupičky
100 g mletého máku
½ hrnku mléka (nebo dle potřeby)
3 lžíce cukru
Postup přípravy
Do mísy si odvážíme mouku, doprostřed uděláme důlek, kam nadrolíme či nasypeme droždí, přidáme trochu cukru a zalijeme trochou vlažného mléka.
Asi po 15 minutách přidáme zbylé mléko, měkké máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Uhněteme hladké těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 90 minut.
Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplně a vyložíme si plech pečícím papírem.
Tvarohová náplň – smícháme všechny přísady; makovou náplň připravíme jako krupicovou kaši, avšak přidáme mák.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, které rozválíme na tenkou kulatou placku a tu poté rozdělíme na šest stejných trojúhelníků.
Každý trojúhelníkový díl rozválíme do délky, doprostřed dáme náplň a smotáme jako rohlíček – od širší stany k té užší.
Hotové rohlíčky přendáme na plech, kde je necháme ještě cca půl hodiny kynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut dozlatova.
Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Autor: redakce PROPRARODIČE