Piškotová roláda s borůvkami
Hledáte recept na rychlý, lehký a neodolatelně lahodný dezert? S naší piškotovou roládou plnou nadýchaného krému z mascarpone a šlehačky s borůvkami nešlápnete vedle. Připravíte ji snadno a rychle, a navíc ohromíte každého, kdo ji ochutná!

Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Open AI
Suroviny
Na těsto:
4 vejce
100 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
30 g moučkového cukru
vanilkový extrakt (volitelné)
Na dokončení:
borůvky (čerstvé nebo mražené)
piškotový korpus na obalení (dětské piškoty) - není nutné
Postup přípravy
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Opatrně do ní stěrkou vmícháme sníh z bílků. Nakonec zlehka přisypeme mouku a důkladně, ale opatrně, vše spojíme.
Těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme ho přibližně 10–12 minut, dokud nezezlátne. Po upečení necháme plát mírně vychladnout.
Zatímco korpus chladne, připravíme krém. Do mísy dáme vychlazené mascarpone, smetanu, moučkový cukr a případně vanilkový extrakt. Šleháme na střední rychlost, dokud krém nezhoustne a neztuhne. Měli bychom si dát pozor, abychom krém nepřešlehali, jinak by se mohl srazit.
Vychladlý piškotový plát na chvíli opatrně srolujeme. Roládu rozvineme, potřeme ji asi dvěma třetinami krému a posypeme borůvkami. Následně ji pevně, ale jemně, opět srolujeme a necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
Nakonec roládu potřeme zbylým krémem, můžeme posypat najemno rozmixovaným a předem vysušeným piškotovým korpusem (nebo piškoty) a ozdobíme borůvkami.
Autor: redakce PROPRARODIČE