Posvícenské koláče
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
130 g rostlinného tuku
3 žloutky
60 g moučkového cukru
30 g droždí
¼ l vlažného mléka
špetka soli
1 vejce
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
5 lžic moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
trochu nastrouhané kůry z citronu chemicky neošetřeného
rozinky
Maková náplň:
100 g dětské krupičky
100 g mletého máku
½ hrnku mléka (nebo dle potřeby)
3 lžíce cukru
Drobenka:
50 g másla
50 g cukru krupice
25 g hrubé mouky
25 g strouhanky
1 lžička citrónové kůry
½ vanilkového cukru
Další:
voda
2 lžíce másla
moučkový cukr
lžíce rumu
Postup přípravy
Nejprve si z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek.
V míse vymícháme změklý tuk s cukrem a se žloutky, postupně přidáme mouku, kvásek a mléko, v němž jsme rozmíchali sůl (mléko přiléváme pomalu podle hustoty těsta).
Vypracujeme tužší těsto a necháme ho vykynout na teplém místě alespoň hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 bochníků a necháme znovu chvíli kynout.
Během kynutí těsta si vyložíme plechy nebo formy pečícím papírem, z daných suroviny připravíme drobenku; vedle v mističce si smícháme lžíci moučkového cukru s cca 2 dl vody na potření těsta před pečením a dále si v malém kastrůlky rozpustíme máslo se lžičkou cukru a rumem – tím budeme potírat okraje upečených koláčů.
Po vykynutí každý bochník těsta vyválíme na kulatou placku, uložíme na vymazaný plech (nebo do formy) a vytvarujeme tak, aby vznikl vyšší okraj. Od středu střídavě klademe náplně, aby byl koláč pěkně barevný a posypeme drobenkou.
Okraje potřeme připravenou cukrovou vodou a dáme péci do středně vyhřáté trouby.
Jakmile koláče vyndáme z trouby, ihned okraje potíráme rozpuštěným máslem s cukrem a rumem. Necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat.
Autor: redakce PROPRARODIČE