Cibulačka po francouzsku
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
300 g cibule
2 lžíce oleje
1 l masového nebo zeleninového vývaru
200 ml bílého suchého vína
150 g strouhaného sýra
bageta nebo veka
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
Postup přípravy
Cibuli oloupeme, rozpůlíme nakrájíme na tenké plátky.
V hrnci si rozehřejeme sádlo nebo olej a na něm začneme restovat cibuli. Když je hezky zlatavá, zalijeme ji vínem. Důkladně mícháme, dokud se víno neodpaří; poté přidáme vývar, špetku muškátového oříšku (případně trochu nastrouháme), osolíme, opepříme a vaříme, dokud cibule nezměkne.
Než se polévka dovaří, vyložíme si plech pečícím papírem a na něj vyskládáme plátky veky nebo bagety. Posypeme částí strouhaného sýru a dáme zapéct do trouby. Pečeme jen pár minut - nejlépe pod grilem.
Jakmile cibule změkne, polévku dochutíme a máme hotovo. Kdo má raději hustší polévky, může rozmixovat a třeba přidat trochu smetany.
Hotovou polévku nalijeme do hlubokých talířů, navrch položíme plátek veky nebo bagety se sýrem a ještě trochu posypeme strouhaným sýrem.
Autor: redakce PROPRARODIČE