Cibulačka po francouzsku

07.09.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Cibulačka s toastem

Zdroj: pixabay.com

Suroviny 

300 g cibule

2 lžíce oleje

1 l masového nebo zeleninového vývaru 

200 ml bílého suchého vína

150 g strouhaného sýra

bageta nebo veka

sůl

mletý pepř

muškátový oříšek 

Postup přípravy 

Cibuli oloupeme, rozpůlíme nakrájíme na tenké plátky. 

V hrnci si rozehřejeme sádlo nebo olej a na něm začneme restovat cibuli. Když je hezky zlatavá, zalijeme ji vínem. Důkladně mícháme, dokud se víno neodpaří; poté přidáme vývar, špetku muškátového oříšku (případně trochu nastrouháme), osolíme, opepříme a vaříme, dokud cibule nezměkne. 

Než se polévka dovaří, vyložíme si plech pečícím papírem a na něj vyskládáme plátky veky nebo bagety. Posypeme částí strouhaného sýru a dáme zapéct do trouby. Pečeme jen pár minut - nejlépe pod grilem.   

Jakmile cibule změkne, polévku dochutíme a máme hotovo. Kdo má raději hustší polévky, může rozmixovat a třeba přidat trochu smetany. 

Hotovou polévku nalijeme do hlubokých talířů, navrch položíme plátek veky nebo bagety se sýrem a ještě trochu posypeme strouhaným sýrem.


Autor: redakce PROPRARODIČE    

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes