Vaječná tlačenka

31.03.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Vaječná tlačenka

Zdroj: Shutterstock.com


Suroviny:

6 – 7 vařených vajec

1 sklenička sterilované zeleniny

(můžeme použít i nadrobno nakrájenou čerstvou nebo vařenou zeleninu – kukuřice, celer, petržel, paprika, mrkev, hrášek, kapie, celkem cca 250 g zeleniny)

2 ks sterilované okurky

1 ks cibule

150 g majonézy

1 balení práškové želatiny

sůl

pepř

 

Postup přípravy:

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a necháme zchladnout. Veškerou zeleninu nakrájíme na různé tvary – můžeme ji pokrájet na kostičky, kolečka, proužky, podle vlastní chuti. Poté vše přesuneme do mísy a přimícháme jemně nasekanou cibuli, okurku a nakrájená uvařená vejce. Směs dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme s majonézou.

Želatinu připravíme podle návodu na obalu, ale namísto obvyklé vody můžeme použít nálev ze sterilované zeleniny nebo z kyselých okurek. Je důležité pracovat rychle, abychom zabránili tuhnutí želatiny.

Přimícháme želatinu do směsi se zeleninou a vejci a nalijeme do formy. Tvar formy záleží pouze na našem výběru – můžeme použít formu na biskupský chlebíček, srnčí hřbet, bábovku, skleničky, mističky, cokoliv. Formu můžeme vyložit potravinářskou fólií, aby se nám tlačenka později lépe vyklopila. Formu s tlačenkou vložíme do lednice a necháme minimálně dvě až tři hodiny ztuhnout a odpočívat - ideálně si tlačenky nevšímáme až do druhého dne.

Po vyklopení můžeme tlačenku krájet na plátky, ozdobit zelenými bylinkami a podávat spolu s čerstvým pečivem.


Autor: redakce Proprarodice.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes