Vaječná tlačenka

Zdroj: Shutterstock.com
Suroviny:
6 – 7 vařených vajec
1 sklenička sterilované zeleniny
(můžeme použít i nadrobno nakrájenou čerstvou nebo vařenou zeleninu – kukuřice, celer, petržel, paprika, mrkev, hrášek, kapie, celkem cca 250 g zeleniny)
2 ks sterilované okurky
1 ks cibule
150 g majonézy
1 balení práškové želatiny
sůl
pepř
Postup přípravy:
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a necháme zchladnout. Veškerou zeleninu nakrájíme na různé tvary – můžeme ji pokrájet na kostičky, kolečka, proužky, podle vlastní chuti. Poté vše přesuneme do mísy a přimícháme jemně nasekanou cibuli, okurku a nakrájená uvařená vejce. Směs dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme s majonézou.
Želatinu připravíme podle návodu na obalu, ale namísto obvyklé vody můžeme použít nálev ze sterilované zeleniny nebo z kyselých okurek. Je důležité pracovat rychle, abychom zabránili tuhnutí želatiny.
Přimícháme želatinu do směsi se zeleninou a vejci a nalijeme do formy. Tvar formy záleží pouze na našem výběru – můžeme použít formu na biskupský chlebíček, srnčí hřbet, bábovku, skleničky, mističky, cokoliv. Formu můžeme vyložit potravinářskou fólií, aby se nám tlačenka později lépe vyklopila. Formu s tlačenkou vložíme do lednice a necháme minimálně dvě až tři hodiny ztuhnout a odpočívat - ideálně si tlačenky nevšímáme až do druhého dne.
Po vyklopení můžeme tlačenku krájet na plátky, ozdobit zelenými bylinkami a podávat spolu s čerstvým pečivem.
Autor: redakce Proprarodice.cz