Velikonoční nádivka

25.03.2025 Pro prarodiče s.r.o.

Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Připravte si ji s námi podle osvědčeného receptu, který provoní váš domov a potěší celou rodinu. Nádivka je vláčná, voňavá a plná masa, zeleniny a bylinek.

Velikonoční nádivka

Zdroj: Shutterstock.com

Ingredience:

  • 8 rohlíků (lze použít i housky, bagety nebo toastový chléb)
  • 450 g masa (kuřecí, vepřové, králičí, uzené)
  • 8 vajíček
  • 200 g mladého zeleného listí (baby špenát, kopřivy, pampelišky, medvědí česnek, petržel, pažitka apod.)
  • 150 g másla
  • 450 ml mléka (část můžeme nahradit masovým vývarem)
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

Rohlíky nakrájejte na kostičky. Ideální je to udělat den předem a nechat je volně oschnout na vzduchu.

Také maso uvařte den předem. Vložte ho do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a vařte přibližně hodinu. Nechte ho zchladnout ve vodě, ve které se vařilo, a uložte do ledničky.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Spařte v ní zelené listy, ihned je vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Vyždímejte přebytečnou vodu a listy nakrájejte nahrubo. Petržel a pažitku nasekejte najemno.

Maso nakrájejte na menší kousky.

Oddělte bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.

V kuchyňském robotu utřete máslo se solí a postupně zašlehejte žloutky. Pečlivě zašlehejte jeden žloutek, pak teprve přidávejte další.

Troubu předehřejte na 180 °C a formu na pečení vyložte pečicím papírem.

V míse smíchejte nakrájené rohlíky s mlékem (část můžete nahradit masovým vývarem z masa). Přidejte maso, zelené listy, pažitku, petržel a utřené máslo se žloutky. Dle chuti osolte a opepřete. Jemně promíchejte a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Přemístěte do formy na pečení a uhlaďte.

Nádivku vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 45 minut dozlatova.

Tipy:

  • Do nádivky můžete přidat i další ingredience, například nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev, celer), houby nebo sušené ovoce (brusinky, švestky).
  • Místo mléka můžete použít smetanu, čímž nádivka získá lahodnější chuť a krémovou konzistenci.
  • Nádivku můžete péct i ve formě na muffiny, čímž získáte originální porcované varianty.


Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes