Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Připravte si ji s námi podle osvědčeného receptu, který provoní váš domov a potěší celou rodinu. Nádivka je vláčná, voňavá a plná masa, zeleniny a bylinek.

Zdroj: Shutterstock.com
Ingredience:
- 8 rohlíků (lze použít i housky, bagety nebo toastový chléb)
- 450 g masa (kuřecí, vepřové, králičí, uzené)
- 8 vajíček
- 200 g mladého zeleného listí (baby špenát, kopřivy, pampelišky, medvědí česnek, petržel, pažitka apod.)
- 150 g másla
- 450 ml mléka (část můžeme nahradit masovým vývarem)
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Rohlíky nakrájejte na kostičky. Ideální je to udělat den předem a nechat je volně oschnout na vzduchu.
Také maso uvařte den předem. Vložte ho do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a vařte přibližně hodinu. Nechte ho zchladnout ve vodě, ve které se vařilo, a uložte do ledničky.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Spařte v ní zelené listy, ihned je vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Vyždímejte přebytečnou vodu a listy nakrájejte nahrubo. Petržel a pažitku nasekejte najemno.
Maso nakrájejte na menší kousky.
Oddělte bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
V kuchyňském robotu utřete máslo se solí a postupně zašlehejte žloutky. Pečlivě zašlehejte jeden žloutek, pak teprve přidávejte další.
Troubu předehřejte na 180 °C a formu na pečení vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte nakrájené rohlíky s mlékem (část můžete nahradit masovým vývarem z masa). Přidejte maso, zelené listy, pažitku, petržel a utřené máslo se žloutky. Dle chuti osolte a opepřete. Jemně promíchejte a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Přemístěte do formy na pečení a uhlaďte.
Nádivku vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 45 minut dozlatova.
Tipy:
- Do nádivky můžete přidat i další ingredience, například nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev, celer), houby nebo sušené ovoce (brusinky, švestky).
- Místo mléka můžete použít smetanu, čímž nádivka získá lahodnější chuť a krémovou konzistenci.
- Nádivku můžete péct i ve formě na muffiny, čímž získáte originální porcované varianty.
Autor: redakce PROPRARODIČE