Grilované Portobello s bylinkovými bramborami
Hledáte rychlou, zdravou a sytou večeři, která nadchne i milovníky masa? Tento recept na grilované houby Portobello s křupavými bramborami je skvělou volbou. Díky masité textuře a bohaté chuti se Portobello stane dokonalou alternativou masa, a to nejen pro vegetariány. Připravte si snadno a rychle plnohodnotné jídlo, které si zamiluje celá rodina.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva
Suroviny
Na dvě porce:
2 velké žampiony Portobello
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku, prolisovaný
1/2 lžičky uzené papriky
sůl a čerstvě mletý pepř
4-5 středních brambor (varný typ A nebo B)
2 lžíce másla
čerstvé bylinky (petrželka, rozmarýn nebo tymián), nasekané
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme a i se slupkou je vložíme je do hrnce s osolenou vodou. Vaříme do změknutí. Poté je slijeme a necháme vychladnout.
Žampiony očistíme vlhkým hadříkem (neoplachujeme je pod tekoucí vodou, aby nenasákly), odstraníme nožičky.
V malé misce smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, uzenou papriku, sůl a pepř. Vzniklou směsí potřeme žampiony z obou stran a necháme chvilku marinovat.
Mezitím, co se houby marinují, předehřejeme pánev s máslem. Přidáme na měsíčky (nebo na poloviny - jsou-li brambory menší) nakrájené brambory, osolíme, opepříme a opékáme je ze všech stran do zlatova a křupava. Ke konci přidáme nasekané bylinky a promícháme.
Žampiony grilujeme na pánvi nebo grilu asi 3−4 minuty z každé strany, dokud nezměknou a nezískají krásnou tmavou barvu.
Na talíř naservírujeme opečené brambory s bylinkami a vedle nich položíme grilované žampiony. Můžeme přidat i čerstvou nebo grilovanou zeleninu s oblíbeným dipem.
Autor: redakce PROPRARODIČE